latinica  ћирилица
23/07/2019 |  18:40 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Вукановић вријеђа, грађани плаћају

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Небојша Вукановић покренуо је досад незабиљежену акцију. Замолио је грађане да му помогну у плаћању казни које су му судови изрекли након што су доказали да је лагао и вријеђао бројне јавне личности. Вукановић је на интернету поставио бројеве својих рачуна и смјернице како да му грађани из Републике Српске и иностранства уплате бесповратна средства.

Народни посланик Небојша Вукановић донацијама намјерава да плати судске казне у вриједности 40.000 марака. Посљедњу у низу изрекао је Окружни суд у Требињу који је утврдио да је Вукановић оклеветао тадашњег владику захумско-херцеговачког и приморског Григорија и свештенике тврдњама да су присуствовали миси и молили се за душе убијених усташа на острву Дакса код Дубровника.
Вукановић чија су посланичка примања већа од 3.000 марака, на свом блогу дао је прецизне смјернице дародавцима.

- Искрено од срца хвала свима који су се јавили и писали протеклих дана, многи желе да помогну у тешкој борби са Мафијом и накарадним системом. Јутрос је већ уплаћено више стотина долара, углавном од наших људи из дијаспоре преко пеј-пала, и још једном хвала свима на подршци - пише на друштвеним мрежама Небојша Вукановић.

Да га је Вукановић оклеватао судски је доказао и генерални директор Електропривреде Лука Петровић. Он је само један са подужег списка лица која су од суда тражила заштиту од, како је доказано или како тврде, Вукановићевих неистина и увреда. Тужили су га и директори у систему Електропривреде Љубо Вуковић и Марко Митровић, некадашњи одборник СДС-а Дејан Тарана, посланик СНСД-а Илија Таминџија, некадашњи и актуелни градоначелници Требиња Славко Вучуревић и Мирко Ћурић. Вукановић их је називао криминалцима, дезертерима, марионетама, неке је упоређивао са порно глумцима...
Вријеђао је бројне јавне личности, укључујући новинаре и чланове њихових породица.
Анкетирани грађани Требиња кажу да не би уплатили новац свом суграђанину суоченим са казнама за клевете.

Вукановићев гест посланик Валерија Лакић из Требиња види као притисак на судство Српске и омаловажавање Народне скупштине, на основу чијих закона су му и изречене казне.

- Значи да је био свјестан, да је знао да ће те пресуде бити донесене на основу закона Скупштине којој и он припада - тврди Валерија Лакић, посланик СНСД-а у НСРС.

Да ће Вукановићу помоћи да плати казне за неистине које је изговарао и писао, изјавиле су његове колеге из Скупштине, ПДП-ови Јелена Тривић и Драшко Станивуковић.