latinica  ћирилица
23/07/2019 |  18:41 ⇒ 24/07/2019 | 08:49 | Аутор: РТРС

Усвојена одлука о привременом финансирању институција; Нове консултације СДА и ХДЗ

Савјет министара у техничком мандату усвојио је Одлуку о привременом финансирању институција БиХ за квартал јул – септембар, у износу 237.500.000 марака.

Одлука је усвојена једногласно, иако су многи најављивали колапс, изјавио је министар финансија Вјекослав Беванда који је позвао Предсједништво БиХ да донесе одлуку о буџету БиХ за ову годину, те истакао да се никада није бавио блокадом.

Лидери СДА и ХДЗ-а БиХ потврдили су на састанку у Сарајеву да СНСД остаје трећи партнер за формирање власти на нивоу БиХ.

Рекли су да би у наредних седам дана Зоран Тегелтија могао бити именован за предсједавајућег Савјета министара ако понуди програм рада у којем ће, између осталог, потврдити да је спреман да настави НАТО пут БиХ. Свјестан да у Републици Српској постоји отпор према НАТО-у, Изетбеговић нуди компромис и предлаже да се чланство у тој алијанси, остави за неки нови договор међу народима.

У дану у којем је је Савјет министара за 20 секунди донио одлуку о привременом финансирању на коју се чекало више од мјесец дана, ненајављени састанак делегација СДА и ХДЗ без трећег партнера СНСД-а, понудио је нове детаље о формирању Савјета министара.

Од Зорана Тегелтије ,СНСД-овог кандидата за предсједевајућег затражено је да се у будућем раду обавеже на поштовање Устава и постојећих закона који трасирају НАТО пут БиХ и биће изабран до краја мјесеца.

- По питању НАТО, гдје је кључна ствар мислим да треба прихватити да се настави у оквиру закона при томе ми смо спремни да прихватимо да нема чланства у НАТО у док се не направи нови договор а до тог момента радити у складу са законом - рекао је Изетбеговић.

Бакир Изетбеговић и Драган Човић су као неспроводиве оцијенили најаве да СДС истисне СНСД из парламентарне већине на нивоу БиХ. У СДС-у пак не маре за такве поруке јер им је осмомјесечни неуспјех у формирању Савјета министара дао крила.

- Могуће је да Савјет министара нећемо имати за дужи период - сматра Мирко Шаровић, предсједник СДС-а.

Других рјешења нема, зна се ко су изборни побједници и поново правити асиметричну власт какву сада имамо у Сарајеву и Бањалуци, било би погубно- одговорају Човић и Изетбеговић.

- Између ХДЗ БиХ и СДА има хемије, између ХДЗ и СНСД-а има хемије али да не дође до хемијских процеса - наводи Човић. 

- Постоје изборни побједници, ја се надам да ће ту доћи до неког сазријевања и да ћемо повући неке потезе и не правити нанову асиметричну власт - каже Изетбеговић.

Лидери двије странке разговарали су и о ситуацији у мостарском Алуминију и формирању федералне владе. Сви су се насмијали када је Изетбеговић рекао да не зна да је његова супруга кандидат за федералног премијера и да ће је лично питати да ли су тачни новинарски наводи.