latinica  ћирилица
24/07/2019 |  10:07 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Апел послодавцима да заштите здравље радника

Поводом најављеног топлотног таласа који ће, према метеоролошким прогнозама, захватити и Републику Српску, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, апелује на све послодавце да, због изузетно високих температура ваздуха, изврше прерасподјелу радног времена и тако заштите здравље радника.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

С обзиром да у законодавству Републике Српске нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном у неповољним микроклиматским условима, као што је велика врућина, а није прописано ни при којим би микроклиматским условима послодавци требало да обуставе радове због постојања опасности по живот и здравље радника, Министарство позива све послодавце Републике Српске да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника.

- Неспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности повређивања радника. Међународни стандард ИСО 7243 дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високих тепература, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана - наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство апелује на послодавце да примијене овај стандард и да изврше прерасподјелу радног времена, на начин да се радници не налазе на отвореном у најтоплијем дијелу дана, уз напомену да је и за рад у затвореним просторијама потребно обезбиједити расхлађивање просторија како би се заштитило здравље радника.

Напомиње се да су у складу са поменутим стандардом и у зависности од утврђеног топлотног индекса који је мјеродаван за услове рада на отвореном, у условима високих температура предвиђени начини извођења радова и мјере рада за дате услове, као и препоруке за послодавце и раднике везано за превенцију које ће помоћи да се ризик од изложености високим температурама на радном мјесту сведу на најмању могућу мјеру.

Наводи се да се те мјере односе на благовремену организација посла у неповољним микроклиматским условима, што обухвата прерасподјелу радног времена, ротацију послова, избјегаваље рада у најтоплијем дијелу дана (од 11.00 до 15.00 часова,), увођење додатне радне снаге код екстремних услова, осигурање одговарајуће расхлађене просторије за одмор, те ношење лагане заштитне одјеће и обуће.

- Препоручује се Републичкој управи за инспекцијске послове да чешћим обиласцима послодаваца чија се дјелатност одвија на отвореном простору, контролише да ли се послодавци придржавају препорука Министарства и да ли организују рад на начин да заштите здравље радника - истиче се у саоптењу.

Из Министарства подсјећају да су исти апел упутили и почетком јуна.