latinica  ћирилица
24/07/2019 |  13:47 | Аутор: РТРС

Олакшана процедура пријаве предузећа

Брже, једноставније и повољније процедуре приликом регистровања предузећа требало би да дају жељене резултате, па се тако очекује да Република Српска са унесеним измјенама у пословању у наредном периоду постане мјесто оптималнијег пословног амбијента.
Рачунар - Фото: илустрација
РачунарФото: илустрација

Такво стање требало би, поред ефикаснијег пословања домаћих субјеката, обезбједити и атмосферу на тржишту Републике Српске која би била примамљивија страним улагачима.

Након што је регистрација пословних субјеката посредством једношалтерског пословања дала очекиване резултате, са циљем побољшања комуникације међу институцијама, брже размјене и приступа подацима, Република Српска је ушла у другу фазу пријаве привредних субјеката, али овај пут електронским сервисима.

Овакав начин регистрације привредних субјеката требао би да кориснике поштеди компликованих и дуготрајних процедура које прате процес пријаве предузећа, те да им омогући једноставни и ефикаснији модел у складу са европским и свјетским стандардима.

Овакве измјене предвиђене су мјерама Министарства привреде и предузетништва ради унапређења пословног окружења, а идејне основе садржане су у Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката, као и у Информацији о реализацији пројекта регистрације пословних субјеката онлине, усвојене на посљедњој сједници Владе Републике Српске.

Из Министарства привреде и предузетништва Републике Српске поручују да ће се, реализацијом овог дијела реформе, лица која намјеравају да послују у Републици Српској бити у прилици да електронским путем, уз минималне новчане трошкове и за кратко вријеме, на једноставан и лак начин региструју пословање у форми привредног друштва и предузетника.

Они додају да се разлози за доношење ових закона могу тражити у потреби реформе регистрације привредних субјеката са циљем олакшица која ће привредним субјектима олакшати процес регистрације.

Подршку оваквом виду пословања пружили су и у Унији удружења послодаваца, гдје очекују да ће се примјеном овог модела у пракси увећати број новооснованих пословних субјеката, а тиме и прилив инвестиција у Републици Српској, те да ће се побољшати позиција БиХ на Доинг Бусинесс листи.

- Унија удружења послодаваца Републике Српске свакако подржава настојања која иду у правцу дигитализације, не само процедура регистрације пословних субјеката, него и уопште дигитализације управе, економије и образовног система. Циљ ових измјена је поједностављење процедуре регистрације пословних субјеката односно почетак успостављања система електронске управе и основа за увођење нових електронских сервиса за послодавце и грађане - рекао је Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Он је објаснио и како ће ова процедура изгледати у будућности.

- Странка која има у плану почетак пословања добиће свој електронски сертификат, што ће представљати његов дигитални идентитет, а неопходно је у поступку регистрације. Пријава се подноси на електронском обрасцу на интернет адреси бизрег.есрпска.com. Након што суд по поднесеној пријави изврши упис пословног субјекта у регистар, подносилац може у форми електронског документа преузети рјешење које је потписано електронским потписом, а које му је неопходно ради обављања пословне дјелатности - додаје Аћић.

Он истиче и то да је битан предуслов за реализацију ове активности завршетак процедура на успостави институт дигиталног потписа и дигиталног документа.

- Измјене прописа који регулишу дигитални потпис и документ такође прате и активности на успостављању онлине регистрације и ми очекујемо да ће у скоријем периоду бити завршене све активности када су у питању онлине регистрација и дигитални потпис - навео је Аћић.

Поред уштеђеног времена, корисницима ће овај процесс бити олакшан и у смислу уштеде новца, јер ће на овај начин процес регистрације бити јефтинији и до неколико стотина КМ, а за сам процес потребно је издвојити неколико дана.

Извор: banjaluka.net