latinica  ћирилица
26/07/2019 |  11:08 ⇒ 11:26 | Аутор: РТРС

"Лица Лафоре" на фестивалу у САД посвећеном ријетким болестима (ВИДЕО)

Филм "Лица Лафоре" рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, аутора Дениса Бојића, нашао се у званичној селекцији водећег међународног филмског фестивала посвећеног ријетким болестима "Rare Disease Film Festival".
САД: Фестивал посвећен ријетким болестима - Фото: илустрација
САД: Фестивал посвећен ријетким болестимаФото: илустрација

Фестивал су подржале највеће свјетске фарамацеутске компаније, те научне институције, а ове године одржава се у Сједињеним Америчким Државама, у Сан Франциску. У званичну селекцију изабрано је 40 филмова са свих свјетских меридијана.

Филм "Лица Лафоре" освојио је до сада једанаест међународних филмских награда, а приказан је на више од двадесет међународних филмских фестивала, као и медицинским факултетима и здравственим установама широм свијета.

Између осталог, и на 32. конгресу епилептолога у Барселони, у једној од највећих фармацеутских компанија "Ionis Pharmaceuticals" у Сан Дијегу, те на 91. конгресу неуролога Њемачке у Берлину и на АКХ клиници у Бечу.

Овај први дугометражни филм из БиХ, који се бави темом ријетких болести, добио је и институционално признање, те је приказан у француском парламенту, у Европском парламенту у Стразбуру, Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.