latinica  ћирилица
27/07/2019 |  16:56 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

У Зворнику одржан помен дјечаку Слободану Стојановићу

У порти Храма Светог ђакона Авакума у Дрињачи код Зворника, служен је помен убијеном дјечаку Слободану Стојановићу и другој дјеци невино страдалој у протеклом отаџбинском рату.

Истина о страдању Срба у БиХ мора угледати свјетло дана, а сви, који су чинили злочине, за њих бити кажњени, поручено је са овог помена. Дванаестогодишњи Слободан Стојановић је са родитељима, након напада припадника такозване Армије БиХ, у јулу 1992. године, избјегао на српску територију. Након неколико дана вратио се у своје село да одвеже пса, који је остао у дворишту. Упркос покушајима, његова размјена није успјела, а до 1993. године о њему се ништа није знало.

Миле Вукадиновић, који је био свједок ратних збивања, рекао је да је преговарао са муслиманима који су у Каменици држали заробљеног Слободана.

Вукадиновић је рекао да је био присутан када је Слободаново тијело пронађено 16. јуна 1993. године у јами у засеоку Бајрићи у Новом Селу код Зворника приликом ископавања посмртних остатака пет српских бораца.

- Било је за неповјеровати да је људско биће могло да уради тако нешто дванаестогодишњем дјечаку. Слободан је био измасакритан по рукицама, ногама, глави, а на грудима му је био сјечивом урезан крст - подсјетио је Вукадиновић.

Малог Слободана, у јулу 1992. године у насељу Каменица код Зворника, убила је Елфета Весели, припадница Диверзантског вода такозване Армије БиХ. Суд БиХ је 8. маја изрекао првостепену пресуду којом је осуђена на 10 година затвора за ово свирепо убиство. За породице српских жртава казна је непримјерена.

- Видите сами да нико у прошлом рату није био поштеђен, ни дјеца чак од десет, 12 година, ни дјеца у колијевци. Ово вам је један од тих примјера да нико не одговара. Док наши људи за недоказане злочине у разним затворима робијају годинама - истакла је Стака Петровић, предсједница Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Града Зворника.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић истакао је да је највећи монструм - жена, којој није желио име да помене, упркос чистим доказима добила смијешну казну.

Према његовим ријечима, српски пут доказивања истине је много тежи него за друге двије стране.

- Поред свих доказа, чињеница, снимака, изјава, увијек када су српске жртве у питању тражи се неко додатно објашњење и образложење - рекао је Томић.

Породица и бројне делегације положиле су цвијеће и прислужиле свијеће на мјесном гробљу гдје је сахрањен дјечак Слободан Стојановић, а у порти Храма Светог ђакона Авакума у Дрињачи код Зворника служен је помен за сву дјецу невино страдалу у протеклом отаџбинском рату.