latinica  ћирилица
28/07/2019 |  09:04 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Освештање обновљеног Саборног храма у Чапљини

У Чапљини ће данас бити освештана обновљена Саборна црква Христовог Вазнесења.

Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства Епархије.

Парох чапљински Марко Гојачић рекао је да је Саборна црква у Чапљини, након мостарског Саборног храма, највећа православна црква у долини Неретве и да је њена обнова од великог значаја за Србе на овом подручју.

- Црква је била запаљена и девастирана у посљедњем рату, а 2007. године почела је обнова. Уз помоћ институција Републике Српске, града Чапљине и бројних вјерника црква је у потпуности обновљена и данас имамо диван и достојанствен храм - рекао је Гојачић Срни.

Он напомиње да православна заједница у Чапљини броји око 280 вјерника и да је обнова овог храма за њих од посебног значаја.

- Иако мали као заједница успјели смо да се организујемо и обновимо наш храм. Надамо се да ће његова обнова можда бити охрабрење за повратак Срба на ово подручје - истакао је Гојачић.

Саборна црква у Чапљини изграђена је и освештана 1911. године за вријеме епископа захумско-херцеговачког Петра и свештеника Васе Медана.

На подручју чапљинске парохије 2015. изграђен је Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима посвећен пребиловачким новомученицима.

Парох Гојачић каже да би у овој години требала почети и обнова Цркве Успења пресвете Богородице у Габели која је изграђена прије 155 година.

Он је додао да је у току осликавање фресака у Цркви преображења Господњег у Клепцима, која је једна од најстаријих у Епархији, те да постоји иницијатива за обнову цркава у Љубушком и Горњем Храсном.