latinica  ћирилица
31/07/2019 |  16:01 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Шта је Колинда Грабар Китаровић заиста рекла о БиХ у Израелу?

Изјавом из Израела да је БиХ "под контролом милитантног ислама", и да "Босном и Херцеговином управљају људи повезани с Ираном и терористичким организацијама", хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић протресла је бх. политичку сцену. Када су услиједиле контраоптужбе Сарајева, Колинда је демантовала ивјештај Јерусалем Поста, а новинарка најтиражније израелског листа тврди да је она то рекла.

Вијест најтиражнијег израелског листа Јерусалем поста одмах након састанка државника Израела и Хрватске постала је ударна вијест бројних медија БиХ и Хрватске. У дијелу који се односи на БиХ, лист преноси да се Колинда Грабар Китаровић осврнула на сиријске избјеглице, а да су већина, заправо, афрички и пакистански мигранти који покушавају да пробију границу из БиХ, а која је, према ријечима Китаровићеве, нестабилна, јер су је на неки начин преузели људи који имају везе са Ираном и терористичким организацијама.

- Земљу сада контролише милитантни ислам, који је доминантан у постављању дневног реда. Поједини су веома насилни и проваљују у домаћинства. Проблем је што су избјеглице препуштене саме себи - ријечи су Китаревићеве у Јерусалем посту.

Ова изјава била је окидач за "салву" контраоптужби из Сарајева. Промтно је одговорио Жељко Комшић, рекавши да "није нестабилна БиХ, него Колинда". Због изјаве хрватске предсједнице, Комшић је на хитан састанак позвао хрватског амбасадора у БиХ.

Из СДП-а су саопштили да су "изјаве токсичне као нуклеарни отпад". Ипак, овакве тврдње Китаровићеве највише су погодиле СДА. Шефик Џаферовић каже да је свима у свијету јасно да је ријеч о лажима које измишља агресивна и ксенофобична политика службеног Загреба према БиХ и Бошњацима.

- Нека се предсједница Републике Хрватске позабави растућом радикализацијом и милитантним неофашистичким покретима у својој земљи, умјесто да се бави туђим двориштем и нападима с циљем наношења штете угледу БиХ - истакао је Џаферовић, који је бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Дан касније, хрватска предсједница демантовала је тврдње Јерусалем Поста. Каже да јој није јасно како је дошло до те изјаве, јер осим преса, накнадно није давала никакве изјаве и интервјуе. Осврнула се на жестоке контраоптужбе из БиХ, најављујући преиспитивање односа са БиХ.

- То су коментари на коментаре једне новинарке. Понављам, то нисам рекла. А ове реакције, гдје Хрватску упорђују с фашизмном или фашистичком државом, одбацујем. То је тотални нонсес. О томе нећу говорити. Дошло је вријеме да се размисли о односима између Хрватске и БиХ - поручила је предсједница Хрватске.

Новинарка Јерусалем Поста за Дневни аваз тврди да је то хрватска предсједница, ипак, рекла и да је у једној реченици споменула Иран и везала га за мигранте.

- У мојим биљешкама у вези са састанком стоји оно што сам и објавила. Рекла је да се Иранци крију међу мигрантима, да су мигранти најмање из Сирије и Авганистана, да их има из Афике и из других дијелова Азије - тврди она.

Шта год да је, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик вјерује да Китаровићева има довољно елемената за такве ставове, а на основу прикупљања података хрватских обавјештајних структура.

- БиХ јесте нестабилна. Ја бих још додао да је немогућа и неодржива земља, да је из БиХ с простора Европе било највише оних који су припадали тзв. Исламској држави у Сирији, и да се они сад враћају - истакао је Додик.

Изјаве хрватске предсједнице за Џевада Галијашевића су одмјерене, јер сви знамо да БиХ у Сирију није слала фудбалере и кошаркаше, већ милитантне исламисте који се сада враћају. Све што се сада дешава у БиХ, каже да је политички програм СДА и дио насљеђа Исламске декларације .

- Џаферовић је последња особа која би требала да прича. То је човјек који је још у мају `95. потписао један записник о неким чињеницама које указују на терористичку пријетњу. Замислите, 1995. године је Џаферовић уочио пријетњу, а данас када је ескалирала он се "прави Тоша" - поручује Галијашевић.

Специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк није желио да коментарише изјаву хрватске предсједнице. Сматра да БиХ није нестабилна, али да јој треба хитно формирање власти. Шта све у БиХ не функционише и да ли се актуелна бх. власт није снашла пред најездом миграната, Вигемарк није прецизирао. Али, је послао поруку, да ипак, нешто није у реду!