latinica  ћирилица
04/08/2019 |  12:43 | Аутор: СРНА

Приштина: Стипендија за Анастасију Михајиловић

Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији из Бањалуке додијелио је стипендију Анастасији Михајиловић, ученици петог разреда Основне школе "Свети Сава" у селу Сушица код Грачанице.
Милорад Арлов - Фото: РТРС
Милорад АрловФото: РТРС

- Повод одлуци била је репортажа Новинске агенције Републике Српске СРНА о породици Михајиловић чији је носилац домаћинства Љубиша, учесник рата, борац са Паштрика - рекао је Срни предсједник бањалучког Одбора Милорад Арлов.

Арлов је рекао да је одлуку о додјели помоћи малој Анастасији донио у договору са анонимним донатором.

Према његовим ријечима, српске породице и њихово страдање на Косову и Метохији нико боље не разумије од Срба из Републике Српске.

Стипендију ће од септембра примати и Ивона Мицић, чију седмочлану породицу издржава отац Александар радећи за надницу, иако је и он, као и Михајиловић био активни учесник рата.

- На Косову и Метохији смо обезбиједили стипендије за шесторо српске дјеце, из породица Ракић, Пешић и Вуковић из Косовске Митровице и уз Мициће и Михајиловиће из Грачанице стипендију редовно добија већ три године Николина Максимовић из села Босце код Косовске Каменице која има тешко оштећење срчаног мишића - појаснио је Арлов.

Он је додао да сто евра мјесечне помоћи није довољно да породице преживе, али је знак моралне подршке да издрже у одлуци да опстану на својим огњиштима иако су "остављене и заборављене".

Четворомјесечне стипендије биће уручене на Преображење, 19. августа, у Цркви Светог Димитрија у сјеверној Косовској Митровици.

Арлов је објаснио да је рад Одбора препознатљив по несебичној солидарности са борцима, са породицама чији су чланови бранили српску државу.

- Погубно је то што ти људи, кад је требало, нису жалили животе и што данас о оним борцима који су бранилу државу Србију на Косову и Метохији нико не води рачуна - додао је Арлов.

Он је подсјетио да су грађани и институције Српске до сада обезбиједили стотине хиљада евра помоћи српским породицама на Космету.

- Изградили смо зграду са осам станова просторијама Центра за социјални рад и Удружења `Подржи ме`. Ту су хиљаде и хиљаде евра које смо дјеци на Космету усмјерили посредством новогодишњих и Божићних пакетића, куповину телевизора, веш машина, лап-топ рачунара, потом боравак око 5.000 дјечака и дјевојчица у Српској у оквиру акције `Спојимо српску дјецу са Косова и Српске - навео је Арлов.

Он је напоменуо да је сада најактуелнији пројекат изградње Центра за дневне потребе дјеце са посебним потребама у Косовској Митровици, чија би реализација требало да почне за неколико дана.

Арлов је нагласио да је до сада у оквиру прослава слава у српским светињама на Космету подијељено седам златника.