latinica  ћирилица
09/08/2019 |  12:50 ⇒ 18:19 | Аутор: СРНА

Којић: Хашки трибунал прикривао ратну документацију Војске Републике Српске

Хашки трибунал прикривао је ратну документацију Војске Републике Српске јер није омогућио њено кориштење одбранама првог предсједника Српске Радована Караџића и некадашњег команданта Главног штаба ВРС генерала Ратка Младића, рекао је Срни директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- У тој документацији могло је бити материјалних доказа који би знатно утицали на првостепену пресуду генералу Ратку Младићу, а касније и на другостепену пресуду Радовану Караџићу - изјавио је Којић.

Којић каже да се то најбоље потврђује у предмету против генерала Младића, јер су прије годину дана у Хагу дали приступ неким документима, која уопште више нису била потребна, јер је првостепени поступак давно био завршен.

- Потпуно је апсурдно и недопустиво да неко влада ратном документацијом и не учини је доступном одбранама оптужених у Хашком трибуналу, као и оно што је верификовано пресудама - истакао је Којић.

Којић је подсјетио да је Република Српска не само уступала документацију Хашком трибуналу, него су чак и припадници СФОР-а насилно улазили у приватне посједе и куће, одузимали документацију без било каквих записника од званичних институција.

Он је рекао да је Хашки трибунал раније обавијестио Републику Српску да ратна архива ВРС остаје у Хагу до краја рада Механизма за међународне судове.

- Власти Републике Српске, у складу са закључцима Владе и Народне скупштине, инсистирају да све оно што је предато или насилно одузето од институција Српске и појединаца треба да буде враћено Републици. Законима је предвиђено да је власник архиве онај код кога је настала - истакао је Којић.