latinica  ћирилица
09/08/2019 |  13:45 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

За Невесињску олимпијаду из Владе Српске обезбијеђено 20.000 КМ

Традиционална Невесињска олимпијада, која већ деценијама на Братачком лугу окупља спортисте из земље и региона, ове године одржава се у периоду од 4. до 11. августа, а прилику да одмјере снаге у разним витешким дисциплинама и коњичким тркама учесници ће имати у чак 40 дисциплина.
Невесињска олипијада (Фото:banjaluka.net/) -
Невесињска олипијада (Фото:banjaluka.net/)

Организатори су потврдили да спортски програм и наградни фонд остају на прошлогодишњем нивоу и да су за најбоље обезбијеђене медаље и вриједне новчане награде. Укупан новчани наградни фонд износиће око 35.000 КМ, при чему је приближно половина ове суме резервисана за побједнике три галоперске трке које се више од једног вијека одржавају на Олимпијади.

На самом отварању овогодишње, 144. Невесињске олимпијаде одржан је Атлетски митинг, док је за 10. август, када ће бити уприличено и свечано затварање, предвиђен Сајам прехрамбених производа и ручних радиности.

Поред тога, ову манифестацију прати низ других културних и туристичких садржаја као што су фестивал младих гуслара, изложбе слика и олимпијски квиз, што ову августовску светковину чини препознатљивом у региону.

Централни догађај 144. Невесињске олимпијаде са коњским тркама и традиционалним и витешким дисциплинама биће одржан у недјељу 11. августа на Братачком лугу.

Значај ове манифестације за очување културног наслијеђа и одржавање традиције невесињског краја, као и цијелу Херцеговине, препознала је и Влада Републике Српске која је за ту намјену издвојила донацију вриједну 20.000 КМ.

Доказ да Влада Републике Српске подједнако брине о свим дијеловима Републике Српске је и износ од 14,6 милиона КМ, колико је Влада у протекле четири године уложила у разне развојне пројекте у овој регији. Поред тога, износ од 6,6 милиона КМ пласирано је и кроз кредите Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Неки од најважнијих инфраструктурних пројеката у општини Невесиње, за које је Влада издвојила 2,8 милиона јесте изградња и реконструкција локалних путева, унапређење система водоснабдијевања, а поред тога извршена је и санација Основне школе "Ристо Пророковић", као и изградња фискултурне сале и обнова и доградња дома културе.

Када је у питању унапређење пољопривредних активности на овом подручју, Влада Републике Српске је издвојила за аграрни буџет износ од пет милиона КМ, Фонда за спречавање заразних болести 40.869 КМ, док је за шумарство издвојено 541.227 КМ. За пројекте јединице за координацију пољопривредних субјеката обезбијеђено је 3.927 КМ.

Извор: banjaluka.net