latinica  ћирилица
09/08/2019 |  16:30 ⇒ 18:19 | Аутор: СРНА

Шпирић: Спријечити нови покушај преноса надлежности

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић упозорио је да су српски министри у техничком мандату на посљедњој сједници Савјета министара направили корак ка формирању министарства пољопривреде на нивоу БиХ, али да то неће бити дозвољено, иако они користе "своје посљедње дане у тој институцији да преносе надлежности Републике Српске на БиХ".
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Шпирић је изјавио Срни да су ти министри "полутајно усвојили закључак да Агенција за статистику БиХ изради приједлог закона о попису пољопривреде".

- Зато ћемо тражити да се преиспитају сви закључци и одлуке усвојене у техничком мандату да бисмо заштитили уставну позицију Српске. Ови закључци, донесени на посљедњој сједници, чисти су пренос надлежности. Предложени су из Дирекције за европске интеграције БиХ, под плаштом неких европских стандарда, баш као да Устав БиХ не постоји - навео је Шпирић.

Он је констатовао да "такозвани српски министри у Савјету министара не треба да троше и технички мандат за рад на урушавању Републике што су безуспјешно чинили четири године".

- Нећемо дозволити да се иједна одлука или закључак штетан по Српску реализују. То мора бити јасно и онима који их пишу и онима који за њих гласају - поручио је Шпирић.