latinica  ћирилица
10/08/2019 |  21:54 ⇒ 11/08/2019 | 10:32 | Аутор: СРНА

Премијер Вишковић отворио Невесињску олимпијаду

Премијер Републике Српске Радован Вишковић отворио је вечерас 144. Невесињску олимпијаду чији ће централни дио бити одржан сутра на Братачком лугу код Невесиња.
Отварање Невесињске олимпијаде - Фото: РТРС
Отварање Невесињске олимпијадеФото: РТРС

Програм свечаног отварања одржан је Тргу слободе, а премијер Вишковић је том приликом истакао да је Влада Републике Српске подржала овогодишњу Невесињску олимипијаду, као и да ће је подржавати и у будућности.

- 144 године дуга традиција чувања идентитета, традиције и вјере је нешто веома значајно и за овај крај и за Републику Српску. Ова традиција треба да траје док и ми трајемо, а то значи вјечно - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да Република Српска није заборавила када се бранила и одбранила.

- Нисмо заборавили Невесињску бриграду нити Митровданску офанзиву. Тада су ударени темељи Републике Српске и одбрањена ова света земља - рекао је Вишковић.

Премијер је пожелио срећу свим учесницима на Олимпијади и честитао организаторима на припреми овог скупа.

Потпредсједник Скупштине Србије ђорђе Милићевић у обраћању је истакао да се Невесињском олимпијадом чува традиција и историја српског народа на овим просторима.

- Народ који нема историју, народ који жели да ревидира своју историју, народ који нема прошлост и стиди се своје прошлости, не може имати ни садашњост ни будућност. Исто тако прошлост не може да буде ни садашњост ни будућност. Од прошлости се не живи, из прошлости се извлаче поуке и афирмише оно што је позитивно као што ви то чините у Невесињу - рекао је Милићевић.

Он је нагласио да Србија придаје посебан значај односима са Републиком Српском.

- Нас везује наша историја, језичка, вјерска и национална припадност, али и братско пријатељство - објаснио је Милићевић.

Према његовим ријечима, ако некоме некада падне на памет да уништи Републику Српску, Србија то неће нијемо посматрати и сједити скрштених руку, јер је гарант Дејтонског споразума.

Милићевић је напоменуо да се Србија никада није мијешала нити ће се мијешати у унутрашња питања БиХ и Републике Српске, али да је веома заинтересована и увијек ће бити за опстанак Републике Српске и слободу и права српског народа на овим просторима.

Начелник општине Невесиње Миленско Авдаловић рекао је да је Невесиње ове године срећно и поносно због најмање три ствари, а да је прва та што је олимијаду отворио премијер Вишковић, који је и финансијски помогао ову манифестацију.

Он је додао да је друга ствар то што је ове године Невесињска олимипијада кандидрована за Унескову листу нематеријалне културне баштине, а трећа да се Невесиње приближава златном јубилеју 150. олимпијаде.

Авдаловић је нагласио да је ова манифестација најстарија овакве врсте у Републици Српској и БиХ, те да сваке године учествује све већи број такмичара из свих крајева БиХ и Србије.

У програму су наступили културно-умјетничка друштва из Невесиња, те хумориста Милан Павловић, а на крају је уприличен ватромет.

Током овогодишње Невесињске олимпијаде биће приређена такмичења у рекордне 53 дисциплине.

Централни догађај су коњичке трке које сваке године привуку велики број посјетилаца. Уз трке на Братачком лугу, цијели дан се смјењују витешке игре.

Организатори су раније потврдили да наградни фонд за спортска такмичења износи око 35.000 КМ, а приближно половина ове суме резервисана је за побједнике три галоперске трке, које се више од једног вијека одржавају на Невесињској олимпијади.

На отварању 144. Невесињске олимпијаде одржан је атлетски митинг, те фестивал младих гуслара, изложбе слика и олимпијски квиз, што ову августовску светковину чини препознатљивом у региону.

У Градској галерији у Невесињу отворена је изложба фотографија "Невесињска олимпијада за Унеско" и приказан документарни филм о историјату народних саборовања на Братачком лугу.

Изложба и филм урађени су за потребе кандидатуре Невесињске олимпијаде за Унескову листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства.

У оквиру Олимпијаде у Невесињу јутрос је одржан и Сајам прехрамбених производа и ручних радиности.

Невесињска олимпијада је највећи народни сабор традиције и витештва у Херцеговини, која у овај крај привуче велики број посјетилаца.