X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
11/08/2019 |  08:14 ⇒ 12:26 | Извор: РТРС

Почиње Курбан бајрам

За вјернике Исламске вјероисповјести почиње Курбан бајрам, који траје четири дана. Један од пет стубова ислама је хаџилук. У Меки у Саудијској Арабији, на годишњем хаџилуку је више од два милиона муслимана. Централна свечаност поводом Курбан-бајрама одржана је у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву, а вјерници су се окупили и у бањалучкој ферхат-пашиној џамији.

Курбан бајрам, један од два највећа исламска празника, обиљежен је и у Бањалуци, гдје су се муслимански вјерници окупили у Ферхат-пашиној џамији. Муслимански вјерници истичу како је Курбан-бајрам празник вјере, оданости Богу, али и симбол солидарности.

Специфичност овог празника огледа се у томе што се приноси жртва - курбан, а месо се дијели породици, пријатељима и особама лошијег материјалног стања, истакао је муфтија бањалучки Нусрет Абдибеговић.

- Приносећи курбан као жртву ми величамо и славимо Алаха, и на тај начин му се приближавамо, са циљем задобијања његове милости - рекао је Абдибеговић.

Курбан-бајрам се назива још и "Хаџијски бајрам", јер многобројни муслимани одлазе у Меку, како би обавили хаџ. Празновање Курбан-бајрама траје читири дана.

Повезане вијести:

Званичници Српске честитали Курбан-бајрам