latinica  ћирилица
09/08/2019 |  11:18 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Званичници Српске честитали Курбан-бајрам

Званичници Републике Српске честитали су свим вјерницима исламске вјероисповјести предстојећи празник Курбан-бајрам са жељом да овај велики празник прославе у здрављу и весељу са својим најмилијим.
Застава Републике Српске - Фото: РТРС
Застава Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је честитку упутила поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу, муфтији бањалучком Нусрету Абдибеговићу и свим исламским вјерницима у Републици Српској и БиХ.

- Вама и вјерницима исламске вјероисповијести у Републици Српској и БиХ поводом наступајућег празника Курбан-бајрама упућујем искрене честитке са жељом да празничне дане проведете у здрављу, миру и благостању, заједно са својим породицама и пријатељима - наводи се у честитки Цвијановићеве.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је предстојећи Курбан-бајрам свим муслиманима у БиХ и пожелио да празник буде снажан подстицај за његовање добрих међуконфесионалних односа и изградњу бољег живота.
Вишковић је у бајрамској честитки поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу, муфтијама, имамима и свим муслиманима пожелио да овај велики муслимански празник прославе у миру, здрављу и добром расположењу, саопштео је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

- Нека би наступајући празник био, не само прилика за даривање и помоћ потребитима, већ и снажан подстицај за његу добрих међуконфесионалних односа и изградњу бољег живота у БиХ - наводи Вишковић у честитки.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је свим исламским вјерницима предстојећи Курбан-бајрам са жељом да га прославе у миру, здрављу и радости.

- Нека наступајући празник даривања и солидарности са другима, буде прилика да се помогне онима којима је помоћ најпотребнија, као и духовни подстрек за вјерску толеранцију и међусобно разумијевање, који су претпоставка за сваки напредак и бољи живот, како сваког појединца, тако и за друштво у цјелини - навео је Чубриловић у честитки.

- Желим вам да Курбан-бајрам дочекате у добром здрављу, радости и благостању у кругу породице и пријатеља и да предстојећи празник донесе мир и радост у ваше домове - наводи се у честитки коју је српски члан Предсједништва БиХ упутио поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу, муфтијствима, имамима и свим вјерницима исламске вјероисповијести у БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, нагласио је да сваки вјерски празник треба да буде у духу међусобног поштовања и солидарности и подстицај за све који га прослављају да стварају бољу, срећнију и напреднију будућност свих грађана БиХ, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

- Поводом Курбан-бајрама, једног од највећих муслиманских празника, вама и свим вјерницима исламске вјероисповијести у Републици Српској, Федерацији БиХ и БиХ упућујем срдачне честитке. Нека радост овог великог празника испуне срца и надахну да чињењем добрих дијела и благодарењем Богу сложно дјелујемо за бољу будућност свих наших народа, радујући се заједно сваком успјеху - нагласио је Додик.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић честитао је предстојећи Курбан-бајрам вјерницима Исламске заједнице у БиХ, са жељом да празник прославе у миру, добром здрављу, духовном благостању и радости. Он је честитку упутио поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу, муфтији бањалучком Нусрету Абдибеговићу, те суграђанима који славе овај празник.

- Вама, свим службеницима Исламске заједнице, вашим вјерницима и нашим суграђанима који славе Курбан-бајрам, упућујем најискреније честитке. Желим да празник проведете у миру, добром здрављу, духовном благостању и радости, окружени породицом и пријатељима - навео је Радојичић у честитки.

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић честитао је муслиманима у БиХ наступајући Курбан-бајрам.

- Желим Вам мир, здравље, свако добро и срећну прославу овог великог муслиманског празника - навео је Давидовић у честитки, коју је упутио поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу, муфтијама, имамима и свим муслиманима у БиХ.

По календару Исламске заједнице, први дан Курбан-бајрама ове године обиљежава се у недјељу, 11. августа. Курбан-бајрам је други од два велика вјерска празника који прослављају муслимани широм свијета, а карактерише га приношење жртве.

Месо жртвоване животиње се дијели на три дијела. Породица задржава једну трећину, другу дају родбини, пријатељима и комшијама, а трећа се даје сиромашним и угроженима.