latinica  ћирилица
11/08/2019 |  12:54 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Брнабић: Од марта јединствени информациони систем просвјете

У Србији ће у марту 2020. године заживјети Јединствени информациони систем просвјете који ће први пут омогућити држави да има преглед над цјелокупним током образовања ученика, од уписа до завршетка школовања и запослења, изјавила је предсједница Владе Ана Брнабић.
Ана Брнабић -
Ана Брнабић

Брнабићева је оцијенила да је овај систем највећа реформа српског образовног система деценијама уназад.

- Тај систем ће нама омогућити да први пут у Србији имамо тачан преглед колико имамо ученика, у које школе иду, након основних школа у које школе се уписују, шта раде након тога, да ли уписују факултете или иду на тржиште рада, колико брзо су се запослили, гдје су се запослили, за коју просјечну плату - рекла је Брнабићева за Танјуг.

Она је напоменула да ће додјелом јединственог образовног броја сваком ученику и студенту у Србији у марту наредне године бити завршена прва фаза овог пројекта.

Брнабићева је навела да је новина и да ће подаци бити повезани са Централним регистром обавезног социјалног осигурања што ће омогућити да држава лакше сагледа потребе привреде или колико након завршених студија дипломци чекају на посао.

Овај систем ће, додала је Брнабићева, омогућити и бољу комуникацију између послодаваца и система образовања.

Према њеним ријечима, од 1. септембра сигурно ће почети да функционише и 10.000 дигиталних учионица у 500 школа у земљи, чиме је обухваћено око 200.000 ђака.