latinica  ћирилица
12/08/2019 |  12:37 | Аутор: СРНА

Бањалука: На јесен изградња неколико водовода вриједних око осам милиона КМ

У Бањалуци ће на јесен почети изградња низа водовода на сеоском и приградском подручју, вриједних око осам милиона КМ, у оквиру великог плана чији је циљ да се у наредне три године вода доведе до 95 одсто домаћинстава у урбаном и руралном подручју, саопштено је из бањалучке Градске управе.
Водовод Бањалука (Фото: Град Бањалука/архива) -
Водовод Бањалука (Фото: Град Бањалука/архива)

Према подацима Одјељења за комуналне послове, у току је избор извођача радова који ће бити финансирани кредитом Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/.

Како наводе из ресорног градског одјељења, највећи дио средстава биће утрошен за велики водоводни систем "Црно врело" који ће обезбједити воду за 20.000 потрошача са рубних дијелова Бањалуке и Приједора.

У плану је градња подсистема "3вијезда" на правцу према Горњој Пискавици и Радосавској, као и подсистема "Бронзани мајдан".

Према подацима овог одјељења, око 20 километара кракова биће изграђено на правцу према Горњој Пискавици, што ће обезбиједити воду за велики број потрошача подсистема "Звијезда", али исто тако и побољшати водоснабдијевање локалних водоводних система интегрисањем ових система у "Црно врело".

Према Радосавској, градиће се примарни цјевовод од резервоара Ђурића главица у дужини од девет километара, као и дио мреже у том насељу како би се обезбиједило редовно водоснабдијевање преосталог дијела домаћинстава из тог насеља.

У Бронзаном мајдану градиће се резервоар запремине 1.000 метара кубних на "Пилиповом брду".

Биће настављена и изградња водоводног система за више дијелове насеља Чесма, гдје је недавно изграђен велики резервоар четврте висинске зоне на највишој коти на Крчмарицама са двије коморе капацитета по 250 метара кубних, што је једна од најважнијих претпоставки за велики водоводни систем Чесме три и четири.

За наставак радова на овом водоводном систему биће искориштен дио средстава из аранжмана са ЕБРД-ом.

Како наводе из одјељења градиће се резервоар на Чесми три, пумпне станице за четврту висинску зону која би воду потискивала у планирани резервоар четврте висинске зоне, те потисни и доводни цјевоводи.

Према плану, дистрибутивну мрежу треће висинске зоне насеља Чесма чини више кракова укупне дужине 4,4 километра, а четврте висинске зоне кракови дужине скоро 13 километара. Водоводна мрежа четврте висинске зоне пројектована је до улаза у касарну која се налази на овом подручју.

У насељу Чесма је планиран и завршетак радова на секундарној мрежи друге висинске зоне, код Фудбалског стадиона "Рекреативо".

На јесен би требало да почне и градња водовода у Зеленом виру који би омогућио да се стамбени објекти друге висинске зоне прикључе на постојећи градски водовод.

Боље водоснабдијевање могу очекивати и становници Кајмакчаланске и Шумадијске улице у насељу Лазарево, гдје је планирана изградња односно проширење постојеће јавне водоводне мреже.

Уз ове пројекте, предвиђена је и изградња колектора у Карађорђевој улици у насељу Лауш и крака оборинске канализације у Улице Ђорђа Јоветића у насељу Побрђе.

Предвиђено је раздвајање фекалног и оборинског колектора у насељу Лауш, чиме ће бити ријешен проблем плављења у тим улицама.