latinica  ћирилица
12/08/2019 |  14:33 ⇒ 15:17 | Аутор: СРНА

Потребан већи квалитет и јаче повезивање са тржиштем рада

Реформе у образовању Републике Српске су потребне ради побољшања његовог квалитета, увођења нових технологија и више практичне наставе, те снажнијег повезивања са тржиштем рада, речено је на округлом столу у Бањалуци о предстојећој реформи републичког образовања.
Министарство породице, омладине и спорта - Фото: РТРС
Министарство породице, омладине и спортаФото: РТРС

Помоћник министра за породицу, омладину и спорт Српске Бранка Малешевић рекла је данас новинарима да се млади, према неким ранијим анкетама, жале управо на неповезаност система образовања са тржиштем рада, мањак практичне наставе и преопширну теоријску наставу, што отежава њихово запошљавање након школовања.

Она је навела да ће ресорно министарство и у наредном периоду наставити са реализацијом низа корисних пројеката за младе, међу којима је програм субвенционисања каматних стопа за стамбене кредите за младе и младе брачне парове.

Уз напомену да ће ресорно министарство расписати позив за пројекте омладинских организација, Малешевићева је подсјетила да Влада ради на пројектима подршке запошљавању младих предузетника до 35 година, те да је ове године планирано запошљавање 770 приправника путем пројеката Завода за запошљавање.

Предсједник Омладинског савјета Српске Никола Стјепановић рекао је да је потребна реформа образовања и да у том процесу треба да учествују све заинтересоване стране.

Он је, између осталог, рекао да треба радити на правовременом препознавању изврсности код младих, који морају бити активни и борити се за позитивне промјене у друштву.

Предсједник Уније студената Српске Немања Бабић је изразио наду да ће реформе донијети квалитет у образовању.

Он је оцијенио да је уписна политика на универзитетима мало боља него лани, те да се иде добрим смјером.

- Има још проблема, али мислимо да ће се реформом увести више практичне наставе и да ће се тржиште рада максимално повезати са јавним универзитетима да би они избацивали радно способан кадар - рекао је Бабић и додао да је важно и увођење нових технологија и праћење свјетских трендова у образовању.

Округлом столу о предстојећој реформи образовања у Српској присуствовали су представници ресорног министарства, студената и младих, а организован је поводом обиљежавања Међународног дана младих.