latinica  ћирилица
13/08/2019 |  12:06 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Влада упутила Народној скупштини иницијативу о распуштању СО Рудо

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је Срни да је Влада упутила иницијативу Народној скупштини Српске о распуштању Скупштине општине Рудо, која доноси коначну одлуку.
Министарка Лејла Решић - Фото: РТРС
Министарка Лејла РешићФото: РТРС

- Наша логика при креирању закона била је да они који су бирани имају право да распусте оне који су бирани. И једне и друге су бирали грађани на различитим нивоима и они треба да одлучују о судбини једних, односно других - истакла је Решићева.

Она је појаснила да је у општини Рудо усвојен извјештај након неуспјелог опозива начелника који је достављен Министарству, као и мишљење Републичке изборне комисије да је опозив био у складу са законом.

- Ми смо о томе информисали Владу, која је усвојила иницијативу и упутила је према Народној скупштини Републике Српске, како то закон налаже. Коначну одлуку о евентуланом распуштању Скупштине општине Рудо доноси Народна скупштина - појаснила је Решићева.

Она је додала да је Влада та која прикупља документацију да ли је нека процедура испоштована или није.

- Влада не доноси одлуку нити има капацитет како је то закон дефинисао, већ народни посланици - закључила је Решићева.

Посланик ПДП-а Љубиша Крунић сматра да Влада Републике Српске треба у дневни ред наредне сједнице Народне скупштине да уврсти приједлог о распуштању Скупштине општине Рудо с обзиром на неуспјешност спроведеног поступка опозива начелника Рате Рајака, саопштено је из ПДП-а.

У општини Рудо локални парламент одлучио је да се иде на опозив начелника Рате Рајака, међутим на референдуму одржаном у децембру прошле године већина грађана одлучила је да он остане на тој функцији.