latinica  ћирилица
13/08/2019 |  14:29 ⇒ 15:21 | Аутор: СРНА

Апел министра Трнинића за одустајање од блокада царинских терминала

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да ово министарство има пуно разумијевање за проблеме са којима се превозници и шпедитери сусрећу посљедњих дана, али је апеловао да одустану од блокада царинских терминала и граничних прелаза, јер се на тај начин наноси штета, како властитом пословању, тако и привреди Српске.
Састанак са превозницима и шпедитерима - Фото: РТРС
Састанак са превозницима и шпедитеримаФото: РТРС

Трнинић се нада да ће руководство Управе за индиректно опорезивање /УИО/ у што скоријем року организовати састанак са свим релевантним субјектима на ком ће се заједнички изнаћи рјешење проблема у вези са најављеним измјештањем царинског терминала са граничног прелаза Рача.

Он је данас у Бањалуци раговарао са представницима Удружења за унутрашњи и међународни транспорт Српске и представницима шпедитера о недавним обуставама рада и блокадама граничног прелаза Рача, те намјерама УИО да измјести царинску испоставу са ове локације.

Представници удружења и шпедитери упознали су Трнинића са проблемима са којима се сусрећу и закључено је да је ова проблематика у искључивој надлежности УИО и других институција на нивоу БиХ, саопштено је из ресорног министарства.

Министарство саобраћаја и веза Српске претходно је у два наврата упутило допис УИО с циљем одржавања састанка са свим укљученим субјектима како би се наведени проблем покушао превазићи.

У саопштењу се наглашава да је Министарство саобраћаја и веза Српске кроз досадашње активности идентификовало задржавања на граничним прелазима и царинским терминалима као један од кључних проблема који отежавају пословање превозника и привреде Српске и сматра да ће модернизација инфраструктуре и изградња мреже ауто-путева у Српској остварити свој пуни смисао тек када дође до рјешавања проблема уских грла на граничним прелазима и царинским терминалима.

Састанку је присуствовао и представник Привредне коморе Републике Српске.