latinica  ћирилица
13/08/2019 |  15:19 ⇒ 19:44 | Аутор: Анадолија

Превозници и шпедитери одустали од блокаде Раче

Представници Удружења за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске и шпедитера одустали су од потпуне блокаде граничног прелаза Рача коју су најавили за четвртак, а Управи за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине данас ће упутити захтјев за састанак у сриједу, 21. августа, на којем желе да разговарају о намјерама да измјесте царински терминал са постојеће локације.

Шпедитери на Рачи у протеклом мјесецу више пута су обустављали рад због планираног измјештања царинског терминала. Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске рекао је да је одлука о одустајању од блокаде прелаза донесена након састанка да представницима Владе Српске, односно Министарства саобраћаја и веза Републике Српске који су их како је рекао подржали у иницијативи да гранични прелаз и царински терминал остану на истој локацији. Они траже да састанку у сриједу буду присутни представници министарства, Владе и Привредне коморе Српске, те шпедитери и превозници.

- Не дође ли до тог састанка у сриједу заиста више немамо апсолутно шта да разговарамо са УИО БиХ и јасно им поручујем да неће добити од нас ни један једини захтјев за одржавање састанка него се иде на тоталну блокаду до коначног рјешења - казао је Грбић.

Нагласио је да је једино прихватљиво рјешење останак на постојећем терминалу и побољшање услова рада шпедитера и превозника, обзиром да је тренутни теринал претворен у сметљиште. Према његовим ријечима мора се наћи начин за одржвање терминала, обизром да УИО БиХ која газдује овим терминалом треба и да га одржава.

- Тај терминал може да блиста, али ту у 21. вијеку нема питке воде, мокрих чворова, домара који то одржав и неког ко чисти. Довели су намјерно тај терминал у такво стање какво јесте, да би се расписао тај тендер и да би тај посао добио приватник. То нећемо дозволити јер знамо да је тај терминал изграђен средствима Европске уније, 11.5 милиона еура је уложено у њега, дат је да се газдује на њему, а видјели сте стање какво је - рекао је Грбић.

Радмила Копривица, представник шпедитера након састанка је изјавила да траже да се царинска испостава Бијељина ни у ком случају на исељава са постојећег терминала него да се тај терминал уреди, јер то финансијски неће моћи издржати.

- То ће се одразити на све привреднике у БиХ повећањем трошкова шпедиције, превоза и губљењем времена - каже Копривица.

Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО БиХ рекао је да су ступили у контакт са представницима шпедитера који су лоцирани у царинској испостави Бијељина поред граничног прелаза Рача.

- У фази смо договора око датума будућег заједничког састанка. Ми смо од почетка наглашавали да није било потребе за блокадом или престанком рада због тога што смо спремни да сједнемо заједно, да чујемо њихова размишљања, ставове и захтјеве и тек послије одржаног састанка биће донешена коначна одлука - казао је Ковачевић.

Он је додао да је царинска испостава Бијељина и царински терминал једини у БиХ који се налази прије граничног прелаза.

- Ми смо одлуку о расписивању јавног огласа за измјештање царинског терминала донијели на основу захтјева и превозника и пословне заједнице тог дијела БиХ и самог града Бијељине због нефункционалности самог граничног прелаза. Исто тако средства која се добију од наплате терминала и од закупа просотора на царинском терминалу у Бијељини нису средства УИО БиХ, ми не можемо тим средствима располагати у смислу побољшања услова на самом царинском терминалу, него то су средства јединственог рачуна и она иду у расподјелу прихода корисницима заједно са свим осталим приходима - појаснио је Ковачевић.

Нагласио је да су средства за одржавање тог царинског терминала више него ограничена, а осим тога пошто се ради о терминалу старијем од 15 година потребне су и инвестиције за нормално функционисање овог царинског терминала.

Из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске саопштено је да је министар Неђо Трнинић разговарао са представницима Удружења за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске и представницима шпедитера о недавним обуставама рада и блокадама граничног прелаза Рача. Наводе да је министарство претходно у два наврата упутило допис УИО БиХ с циљем одржавања састанка са свим укљученим субјектима како би се наведени проблем покушао превазићи.

- Министарство саобраћаја и веза Републике Српске је кроз досадашње активности идентификовало задржавања на граничним прелазима и царинским терминалима као један од кључних проблема који отежавају пословање превозника и привреде Републике Српске и сматра да ће модернизација инфраструктуре и изградња мреже аутопутева остварити свој пуни смисао тек када дође до рјешавања проблема уских грла на граничним прелазима и царинским терминалима - наводи се у саопштењу и додаје да је Трнинић апеловао на превознике и шпедитере да одустану од блокада царинских терминала и граничних прелаза, јер се на тај начин наноси штета, како властитом пословању тако и привреди Српске.

Повезане вијести:

Апел министра Трнинића за одустајање од блокада царинских терминала