latinica  ћирилица
15/08/2019 |  15:51 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Директору ОБА поништена диплома!

Републички просвјетни инспекторат потврдио је да је диплома директора Обавештајно-безбедносне агенције БиХ Османа Мехмедагића Осмице, ништавна. По налогу Тужилаштва БиХ, 30. јула ванредном контролом, утврђене су бројне неправилности у његовој дипломи, коју је 2007. године, стекао на Универзитету за пословне студије у Бањалуци.

Са Универзитета поручују да је Осмица био студент овог факултета, што ће и остати све док Врховни суд не каже другачије. Мехмедагић је данас био без коменатара.

Неисправно попуњене пријаве за полагање испита, преношење положених предмета са сарајевског Правног факултета, па поновно полагање истих. Полагање испита из треће, без претходно положених испита с друге, како закон налаже. Ово су само неке од неправилности због којих је просвјетна инспекција Републике Српске, рјешењем од 5. августа, поништила диплому директору ОБА.

- С обзиром на утврђене неправилности, инспектор је наложио да се конкретна диплома прогласи ништавном у Службеном гласнику, али морамо нагласити да је ријеч о првостепеном рјешењу просвјетног инспектора те су даље могућности самог субјекта контроле у смислу улагања жалбе, покретање другостепеног поступка или управног спора - рекла је Душка Макивић, начелница Одјељења за односе с јавношћу у Инспекторату Републике Српске.

Ректор Универзитета за пословне студије у Бањалуци Радован Клинцов у телефонском разговору тврди да рјешење није стигло на адресу Универзитета, јер су сви на факултету на годишњем одмору.

Ванредна контрола инспектора урађена је по захтјеву Тужилаштва БиХ, из којег наводе да је почетком године покренута истрага о лажним дипломама.

- Тужилаштво БиХ ради на ширем предмету који се односи на провјере законитости и ваљаности диплома руководилаца агенција за провођење закона на државном нивоу. У овом предмету врше се провјере које су још у току и у овом тренутку не можемо давати више информација нити детаља - наводе у Тужилаштву.

Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност каже да је недопустиво да руководилац Обавештајно-безбједносне агенције, која треба да штити уставни поредак, има сумњиву диплому. Некомпетентне особе у сектору безбједности, међу којима је и Драган Мектић, за пет година направиле су пакао у овом сектору, каже Галијашевић.

- Зато имамо стално обавјештајне афере, и зато смо имали обавјештајни удар и на Србију, зато смо имали у земљи нападе на хрватске привреднике. У ствари Осмица није могао друге послове радити, а све што треба урадити јесте да се ови предмети кривично одраде и да такви људи буду одмах уклоњени с одређених позиција - наводи Галијашевић.

Осмица је познат по томе што је током рата био у обезбјеђењу Алије Изетбеговића и што ужива велико повјерење Бакира Изетбеговића. Довођен је и у везу с ратним злочинима и убиствима Срба у Сарајеву. Данас, није одговарао на наше телефонске позиве.

За федералне медије огласили су се из ОБА. Истичу да је ово нови насртај на њиховог директора, чија је диплома, како тврде, уредно стечена и издата.