latinica  ћирилица
16/08/2019 |  08:38 ⇒ 09:26 | Аутор: СРНА

Застава самопроглашеног Косова на Новом Брду - чин освете Србима

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију оцијенила је да истицање заставе самопроглашеног Косова на тврђави на Новом Брду, осим што представља чин грубог историјског ревизионизма, значи и неку врсту освете браниоцима тог града, због чије истрајности је тврђава до данас остала симбол српског јунаштва и отпора.
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ) -
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ)

- Тврђава Ново Брдо је један од кључних српских историјских и археолошких локалитета и сваки покушај да се она прикаже у другом свјетлу је ништа друго до акт насилног брисања историје, срачунат с циљем да се додатно продуби међунационални јаз на Косову и Метохији - саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

У саопштењу се оцјењује да они који данас желе да Косово и Метохију учине моноетничким нису случајно изабрали Ново Брдо како би дрским и бескрупулозним провокацијама и фалсификовањем историје сакрили чињеницу да је Космет у вријеме када је био срце српског етничког простора био једна од најбогатијих у културно најнапреднијих области Европе.

- Ново Брдо никада неће бити "косоварски" историјски споменик и након овога можемо само да се запитамо шта је сљедеће - можда постављање црних албанских орлова уместо крстова на куполе српских средњовјековних цркава? - наводи се у саопштењу.

Привремене приштинске институције истакле су јуче заставу самопроглашеног Косова огромних димензија на средњовјековној српској тврђави Ново Брдо.

Уз Цркву Светог Николе, која је у близини, истакнута је још једна застава самопроглашеног Косова и постављено неколико војних шатора поред којих је десетак особа у униформама.

Српска средњовјековна тврђава Ново Брдо, која се налази 20 километара источно од Приштине, подигнута је првих година владавине краља Милутина почетком 14. вијека с циљем заштите богатог рудног подручја.