latinica  ћирилица
18/08/2019 |  10:33 ⇒ 16:57 | Аутор: СРНА

Гујон: Ситуација у српским енклавама изузетно тешка

Француски хуманитарац Арно Гујон рекао је да Приштини смета то што износи истину о положају Срба на Косову и Метохији, због чега му и даље не дозвољава улаз у ову покрајину, у којој је ситуација у српским енклавама изузетно тешка.

- Људи не само што немају средства за живот већ ни основну слободу кретања и говора на српском језику у многим местима - рекао је Гујон за "Вечерње новости".

Он је додао да је други разлог што му је забрањен улазак тај што Приштини вјероватно смета то што на западу, а прије свега у Француској, организација "Солидарност за Косово", чији је шеф, говори о хуманитарној ситуацији у српским енклавама и што указује на кршење људских права Срба и осталих мањина.

"- Солидарност за Косово" је израсла у велику и озбиљну организацију, која конкретно делује на терену и помаже људима да опстану на свом огњишту, да не оду са родне земље и огњишта - каже Гујон.

Француски хуманитарац је пут црногорског приморја ових дана, посредством организације "Солидарност за Косово", осму годину заредом, одвео малишане из српских енклава са Косова.

- Мој пријатељ из Француске, који као волонтер прави дневник путовања, разговарао је с децом. Питао је једну девојчицу шта јој се свиђа на мору, а она му је одговорила да су људи, које не познаје, добри према њој, док је тамо, где живи, углавном псују кроз отворене прозоре аутомобила. То све објашњава - рекао је Гујон.