latinica  ћирилица
18/08/2019 |  19:30 ⇒ 19/08/2019 | 10:19 | Аутор: РТРС

Отворен ауто-пут "Милош Велики", понос Србије (ФОТО)

Прва возила на ауто-путу “Милош Велики” очекују се око поноћи или сутра ујутро. Они који крену на пут овом дионицом, требало би да знају да је ограничење брзине на њеном већем дијелу је 130 километара на сат, па се ових 63 километра ауто-пута Обреновца до Љига, наравно уз поштовање прописа, могу прећи за свега пола сата. Петнаест минута дуже трајаће вожња читавом дужином Коридора 11, који би до краја године требало да буде спојен са Коридором 10. У квалитет ауто-пута, данас се увјерио и предсједник Србије Александар Вучић.

Пројектована за брзине од 130 км/ч. Ширине је 28,4 метра са брзом, средњом и зауставном траком. Чине је 42 моста и надвожњака, гдје је најдужи мост дугачак преко 580 метара. На њој је, због безбједности и око 200 км одбојне ограде. Ово су карактеристике новоотворене дионице Коридора 11, од Обреновца до Љига - ауто-пута "Милош Велики".

Путници ће на овај ауто-пут моћи да се укључе из правца Новог Сада, Београда, Ниша, Загреба. Има двије чеоне и четири бочне наплатне станице. Управо је једна од тих станица – у Обреновцу, била прва тачка на коју је,у друштву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, посјетио предсједник Србије Александар Вучић.

Затим су Вучић, Додик, чланови Владе Србије, амбасадрока Кине, представници кинеских компанија, у панорамском аутобусу започели путовање новом дионицом Коридора 11.

Вучић је истакао да је овај ауто-пут понос цијеле земље.

- Овај ауто-пут ће бити храст будућности за сву нашу дјецу која треба да остану у Србији јер ће да доведе инвеститоре у Лајковац, Ваљево, Милановац, Пожегу и Чачак - рекао је Вучић.

И не само Србије, већ и на понос Српске, поручује српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Вјерује да ће овај ауто-пут повезати Србе из Српске са Београдом и Србијом и привући инвестиције.

- Надам се да ће овај ауто-пут привући инвестиције и омогућити људима да лакше комуницирају. Од Београда до Чачка је било потребно три и нешто сата, сада ће то бити смањено на мало више од сат времена, то је велика промјена - рекао је Додик.

И Црна Гора се радује отварању ауто-пута. Лидер опозиционог црногорског Демократског фронта Андрија Мандић истиче да је од данас Београд ближи Бару, а Србија Црној Гори.

- Овај ауто-пут ће бити део пута који ће вјенчати Црну Гору и Србију, вјерујем да ће Лука Бар и жељезница бити један од главних ослоница за препород Црне Горе - истакао је Мандић.

Ове поруке чуле су се на искључењу за Уб, гдје је Вучић кратко разговарао са радницима који су градили дионицу, ловцима, грађанима који су припремили поклоне.

Код петље Лајковац-Ваљево, делегација је присуствовала представљању туристичког потенцијала који се отвара новим ауто-путем, а њихов обилазак настављен је у тунелу "Бранчић", код Љига. Овај објекат, дуг 960 метара, због лоше геологије, био је највећи градитељски изазов на дионици. Располаже најсавременијом опремом која ће из новоизграђеног техничко-оперативног центра обезбиједити стално праћење и управљање саобраћајем од петље Љиг до изласка из тунела.

Ова савремена саобраћајница утицаће на економски и привредни развој читаве Западне Србије. То, свакако очекују, у локалним заједницама кроз које пролази ауто-пут.

- Данас смо свједоци да ћемо и у будућности бити раскрсница важних путева. Ми смо сви у Лајковцу ову петљу, која је једна од највећих на овој траси, називамо 'западна капија Србије' истакао је предсједник Општине Лајковац Андрија Живановић.

- Са нестрпљењем смо чекали данашњи дан и ја морам да пренесем велику сређу и задовољство свих наших суграђана, јер за нас је данас велики дан нагласио је предсједник Општине Уб Дарко Глишић.

Вучић је, обилазећи нови аутопут „Милош Велики“, најавио нови инфраструктурни пројекат - Шумадијски аутопут који ће носити име „Вожд Карађорђе“.