latinica  ћирилица
19/08/2019 |  10:08 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Завршена ликовна колонија Ракани

Током Ликовне колоније Ракани, која је почела у понедјељак, 12. августа, а данас завршена, настала су 24 рада која су представљена на изложби поред ријеке Уне у Новом Граду.

Документариста новоградске галерије Мирјана Дрљача рекла је синоћ да ови радови показују атмосферу ликовног саборовања у Новом Граду.

- Можемо видјети шта се догађало у протеклих седам дана - добро дружење, озбиљан рад, невјероватну енергију коју су сви показали и вјерујем да ће ова колонија бити почетак једног новог пријатељства - навела је Дрљача.

Замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач истакао је да је ликовна колонија једна од најзначајнијих културних манифестација у овој општини.

- Умјетници, њих 12, који су седам дана боравили у Новом Граду, заиста су се својски трудили и обавили добар посао - додао је Лукач.

Историчар умјетности Синиша Видаковић сматра да Ликовна колонија Ракани одржава дух младости, чему су допринијели млади умјетници из Србије, те бањалучке Академије умјетности.

- Имамо потпуно различито стваралаштво, широке распоне од апстракције, фигурације, геометрије, амбијенталног сликарства и сви језици модернизма с почетка двадесетог вијека су поново препричани овом поставком - рекао је Видаковић.

Директор Културно-образовног центра у Новом Граду Дражен Бабић нагласио је да су радови учесника квалитетни, те изразио наду да су они задовољни боравком у овој општини и да их је Уна инспирисала у раду.

Од понедјељка, 12. августа, поред Уне инспирацију је тражило 12 умјетника Марија Сибиновић, Јована Ђорђевић, Борис Богдановић из Београда, Марина Војводић из Новог Сада, Горана Стојаков из Ниша, Милован Чикић из Градишке, Ђурђица Бјелошевић, Бранко Јунгић и Алекса Видаковић из Бањалуке, те учесници домаћини Сања Ступар, Данијела Колунџија и Драгана Бабић.

Почетак Ликовне колоније озваничен је изложбом радова са прошлогодишњег сазива која је у градској галерији постављена до 26. августа.