latinica  ћирилица
19/08/2019 |  14:24 ⇒ 16:37 | Аутор: СРНА

Потписан посебни колективни уговор за запослене у МУП-у (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и предсједник Синдиката радника унутрашњих послова Аница Јондић потписали су данас у Бањалуци посебни колективни уговор који ће, према ријечима потписника, очувати и унаприједити права свих припадника МУП-а.
Аница Јондић и Драган Лукач - Фото: РТРС
Аница Јондић и Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач је рекао новинарима да потписивање овог уговора представља наставак успјешне сарадње са Синдикатом.

Он је подсјетио да је Влада Српске на приједлог МУП-а данас усвојила Приједлог закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима који ће утицати на побољшање материјалног положаја полицијских службеника који оду у пензију.

- Убудуће ће на том плану бити обрачунаван петогодишњи просјек што ће полицајцима омогућити бољу пензију, односно пензију од које ће моћи да живе - рекао је Лукач и додао да ће овај приједлог закона ући у парламентарну процедуру и бити потврђен на сједници Народне скупштине.

Јондићева је рекла да су новим колективним уговором додатно прецизирана питања неплаћеног одсуства припадника МУП-а, те да је боље уређен систем њихове здравствене заштите.

- Додатно смо уредили питање превоза и низ других ствари - навела је Јондићева.

И она је изразила задовољство због тога што је Влада усвојила Приједлог закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима јер ће то омогућити знатно повећање пензија полицајаца.

Јондићева је додала су на овом приједлогу, којим се висина пензије утврђује на основу пет годишњих плата које су за полицијског службеника најповољније, заједнички радили са ресорним министарством.

- Другачији обрачун омогућиће припадницима МУП-а висину пензије која ће им омогућити пристојан живот након одласка у пензију - нагласила је Јондићева.