latinica  ћирилица
19/08/2019 |  15:46 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Влада Српске одлучила: Припадницима МУП-а убудуће веће пензије

Влада Српске усвојила је данас по хитном поступку Приједлог допуна Закона о полицији и унутрашњим пословима, који ће утицати на побољшање материјалног положаја полицијских службеника који оду у пензију.

Министар Драган Лукач и предсједница Синдиката унутрашњих послова Аница Јондић потписали су и нови посебни колективни уговор, којим су очували и обезбиједили нова права запослених у овом министарству.

Добра сарадња, дуг и напоран рад Синдиката и Министарства унутрашњих послова, добијају епилог. Ускоро другачији обрачун пензија полицијским службеницима који ће им омогућити пристојан живот по одласку у пензију. Предложеним допунама прописује се да се полицијском службенику лични коефицијент утврђује на основу пет годишњих плата које су најповољније за њега током радног стажа.

О Приједлогу допуна закона, на јесен би, требало да расправља Народна скупштина.

- Након правоснажности тог рјешења наши полицијски службеници који буду одлазили у пензију ће имати петогодишњи просјек који ће се пбрачунавати у будућем периоду - рекао је Лукач.

- На овај начин смо испоштовали и полицијске службенике који имају статус борца, а који су у одбрамбено-отаџбинском рату од 1992-1995 стварали и бранили Републику Српску - додала је Јондићева.

Лукач и Јондићева ставили су потпис и на нови посебни колективни уговор запослених у овом министарству. Нема умањења стечених права. Задржана су остварена права, а додатно је уређено и питање превоза.

Јондићева је рекла да су новим колективним уговором додатно прецизирана питања неплаћеног одсуства припадника МУП-а, те да је боље уређен систем њихове здравствене заштите као и посебни специјалистички прегледи за жене.

- Додатно смо уредили питање превоза и низ других ствари - навела је Јондићева.

Потписом документа који је водиља запосленим у полицији не престаје процес преговарања гранског Синдиката и кабинета Драгана Лукача. И једни и други најављују да ће још много тога урадити за ефикаснијег и задовољнијег полицајца и безбједнијег грађанина.