latinica  ћирилица
19/08/2019 |  17:56 ⇒ 20/08/2019 | 09:01 | Аутор: РТРС

Да ли ће најављене сједнице Предсједништва потврдити или срушити договорене принципе?

Пред сутрашњу редовну сједницу Предсједништва БиХ, Милорад Додик поновио је да неће гласати за тзв. Годишњи национални програм за НАТО, мада ће се тек пред сједницу знати да ли ће та тачка бити на дневном реду.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић експресно је одговорио да, без усвојеног Програма, неће бити потврђено именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара. Из свега је видљиво да је срушен Споразум тројице лидера о успостављању власти на нивоу БиХ, поручује Додик.

У дипломатији и најмањи детаљ много говори, а камоли једночасовни разговор америчког и британског амбасадора у Предсједништву, дан уочи крупних одлука о евентуалном слању тзв. АНП за НАТО и именовању предсједавајућег Савјета министара, који је све само не случајан.

- Ја сам против било какавог мијешања странаца у било које процесе али партнерство је могуће. Логично је да људи желе да виде шта се дешава, вјероватно им Комшић нешто објашњава - каже Додик.

Из Комшићевог кабинета објашњено је да је пут БиХ ка ЕУ и НАТО-у комплементаран процес, иако је из Брисела раније јасно поручено да чланство у НАТО-у није нужно да би држава постала члан ЕУ. Због тога, али и познатог става НС РС о војној неутралности Додик не помишља да гласа за тзв. АНП.

- Ја не могу и нећу да гласам за тај Акциони план, прво низ ствари у њему, нити се зна ко то предлаже, ко је писао, у њему много нетачности и паушпалних оцјена и изненада написаних реформи потпут реформе полиције, нема дилеме то ћемо морати да одбијемо - нагласио је Додик.

- Шта можемо, ако не подржи онда неће бити кандидата за предсједавајућег СМ и криза се онда продубљује, ово није само питање НАТО-а ово је питање устава и владавине закона и не смијемо допусти да се баријере сруше јер ко зна куда би то отишло и шта би сљедеће било заустављено од ентитета - сматра Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

Изетбеговић се ипак нада да ће Предсједништво сутра усвојити и у Брисел послати макар редуковани документ којим би практично значио да смо сви за НАТО интеграције а нисмо. Тзв. Годишњи национални програм неприхватљив је прво због назива јер неко жели да пошаље порука да у БиХ живи само једна нација. Садржај документа крије бројне замке: доношење закона о жртвама торутуре на нивоу БиХ, централизује се Цивилна заштита и стидљиво најављује реформа полиције под плаштом давања већих овлаштења Дирекицији за координацију полицијских тијела.

- Као што је рекао српски члан Предсједништва, слање АНП-а се неће десити, па нема потребе да даље расправљамо на који ће то начин утицати на реформу безбједносних структура у БиХ - тврди Дргана Лукач, министар МУП-а Српске.

На Комшићев захтјев сутра би требало прво да се одржи редовна, а потом на Додиков ванредна сједница Предсједништва. Боље речено, од прве зависи друга, а судећи по супротстављеним ставовима око НАТО-а и прва је упитна.