X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
21/08/2019 |  17:52 ⇒ 22/08/2019 | 08:39 | Извор: РТРС

Додик поручио: Нема те цијене коју смо спремни да платимо због приче о НАТО!

Нисмо поданици, већ изборни побједници, и нема те цијене коју смо спремни да платимо, због приче у вези НАТО-а, да би се формирао Савјет министара, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик за РТРС. Поручио је да је спреман на разговор, уколико желе формирање власти без условљавања. Додиков став добио је подршку дијела стручне и политичке јавности!

У тракавици формирања власти и сједнице Предсједиштва, у протекла 24 сата, јавност је "преплављена" бројним изјавама политичара, аналитичара, али и дијела међународне заједнице. Већина их позива на компромис и наставак разговора. Ко је шта рекао, Милорад Додик каже да није пратио. Није контактирао ни са Човићем и Изетбеговићем о евентуалном наставку разговора, јер на томе више не жели да инсиситира.

- Мислим да је једини излаз да се формира власт ако то хоће. Ја на томе више нећу инсистирати, нити имам намјеру да разговарам о условима који се стално измишљају. Дакле, безусловно. Можемо само разговарати о термину, дану и да дођу посланици да гласају - рекао је Додик.

Он је подсјетио да су Американци срушили споразум, иако су и Европа, а и турски предсједик рекли да се формира власт без условљавања НАТО-ом. Сматра да је цијелу причу о избору предсједавајућег Савјета министара саботирао Жељко Комшић калкулишући са АНП-ом.

- Само ћу рећи да нема цијене да калкулишемо с том причом о НАТО, па ни за формирање Савјета министара, коју смо спремни да платимо - истакао је Додик.

Истиче да је за СНСД важно шта мисли народ, а не стране амбасаде. А народ, каже, не заборавља НАТО бомбе с осиромашеним уранијумом чије посљедице и данас трпе.

Ларс Гунар Вигемарк, који је присуствовао потписивању споразума о формирању власти тројице лидера жали што није одржана ванредна сједница Предсједништва на којој је требало да се именује кандидат за предсједавајућег Савјета министара. Политичке лидере позива да стану на лопту.

- Ми из ЕУ схватамо да је то повезано с другим питањима, као што је пут БиХ према НАТО савезу и за нас је важно да се оба процеса могу неометано одвијати. У овом тренутку нико не говори о чланству.

Лидер социјалиста Петар Ђокић упозорава да БиХ треба дијалог и развој, а не сукоби које призива политичко Сарајево.

- Они су жељели да створе нову кризу у БиХ на начин да акциони план за сарадњу са НАТО буде одбачен, након што би Додик гласао против, а Додик не може ни гласати другачије него онако како га је обавезала резолуција Народне скупштине у погледу чланства у НАТО-у - истиче Ђокић.

Александар Павић, политиколог из Београда оцјењује да је у БиХ НАТО постао важнији од демокртатске воље грађане. Истиче да је важно то што је Додик рекао да никад неће пристати на АНП.

- То је потпуно рашчишћено. Више нема основа за критике и тврдње да Додик има неку тајну НАТО агенду или да неко жели да Српску испод жита уведе на мала врата у НАТО - додаје Павић.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан, на свом твитер налогу, послао је поруку лидерима странка, које су потписали споразум о формирању власти, да се држе рока који су поставили, јер грађани БиХ очекују да се власт формира, како би се убрзале неопходне реформе на европском путу.