latinica  ћирилица
22/08/2019 |  19:03 ⇒ 19:07 | Аутор: Б92

Болсонаро: Немамо средства за борбу против пожара у Амазонији

Бразилски предсједник Жаир Болсонаро изјавио је данас да Влади Бразила недостају средстава за борбу против шумских пожара у Амазонији.
Жаир Болсонаро - Фото: AFP
Жаир БолсонароФото: AFP

Болсонаро је у говору, који је емитован уживо на Фејсбуку, рекао да Влада истражује пожаре, након што су сателитски снимци показали да прашуме у бразилском дијелу Амазоније ове године погађа рекордан број пожара.

Он је, такође, рекао да никада није тврдио да су невладине организације започеле пожаре у шуми наводећи да је само говорио о својим сумњама, преноси Ројтерс.

Медији су претходно пренели да је Болсонаро у сриједу рекао, да невладине организације, по свему судећи, подмећу пожаре у прашумама Амазона како би осрамотиле његову Владу након што им је смањио финансирање.

Болсонаро је додао да све указује да НВО изазивају пожаре у прашумама, а на питање да ли има доказе да поткријепи своје тврдње он је рекао да нема писаног плана за тако нешто јер се то, како је навео, тако не ради, пренио је Ројтерс.

Бразилска свемирска агенција недавно је саопштила да је број пожара у Амазонији порастао за 83 одсто у односу на прошлу годину, усљед сјеча шума.