latinica  ћирилица
24/08/2019 |  15:50 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

По знање у Кину - студенткиња из Српске добила престижну стипендију кинеске Владе

Познато је да Република Српска има велики број талената.

Један од њих је и Ивана Тодоровић која је добила престижну стипендију кинеске Владе. Своје школовање, мастер студије медицине, наставће на престижном кинеском Универзитету Цингуа, главном истраживачком универзитету у Пекингу.

Ивана, која је стекла диплому на бањалучком медицинском факултету, прва је особа из БиХ која је уписала и добила пуну стипендију овог престижног Универзитета из Пекинга. Жели да стекне квалитетно знање које ће, како је објаснила у интервјуу за кинеску телевизију, касније моћи да примјени у својој земљи.

- Очекујем да ћу на Цингуа Универзитету добити најбоље могуће знање и да ћу сaрађивати са професорима од којих ћу моћи много да научим. Очекујем и да ћу упознати много људи и колега из цијелог свијета. Надам се да ћу по повратку у своју земљу моћи употријебити знање које сам овде стекла како би помогла и унаприједила здравствени систем у мојој земљи - прича Ивана.

Цингуа је главни истраживачки универзитет у Пекингу и члан елитне Ц9 лиге кинеских универзитета. Овај Универзитет, који је основан давне 1911. године, похађао је и кинески предсједник, као и бројни кинески лидери, бизнисмени, академски и културни радници. О каквом факултету је ријеч говори и податак да се налази на 16. мјесту свјетске ранг листе универзитета. Кампус овог универзитета Форбс магазин прогаласио је за најљепши у свијету.

- Много сам читала о овом факултету и видјела сам да је то престижни универзитет и да има веома добре и квалитетне професоре од којих могу много да научим - каже она.

Ивана истиче да је добила подршку и препоруку од српског Члана предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Знао је за мене јер као студент била сам активна у многим пројектима. Такође постоје планови у мојој земљи да ћемо једног дана имати мастер студије. Зато желе да унаприједим своје знање и да имамо још једног стручњака из области јавног здравства, јер у мојој земљи нема много стручњака у овој области - напомиње Ивана.

Након завршетка студија Ивана планира да се врати у Републику Српску и помогне здравственом систему.