latinica  ћирилица
27/08/2019 |  17:20 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Недопустиво игнорисање изборне воље и уцјењивање Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је за Српску недопустиво игнорисање изборне воље њених грађана, уцјењивање и максималистички захтјеви за формирање Савјета министара којима се спречава спровођење изборног резултата, посебно након споразума тројице лидера, који многи минирају и тиме уводе БиХ у још већу кризу.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић је оцијенио да бошњачки и хрватски чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић крше Устав, Изборни закон и Закон о Савјету министара по којем Предсједништво БиХ има рок за доношење одлуке о именовању кандидата за предсједавајућег Савјета министара најкасније 15 дана након одржавања конститутивне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

- Све одредбе Закона о Савјету министара, Изборног закона, али и одредбе Устава БиХ овим су прекршене и зна се ко је за то одговоран. То су управо они који се стално позивају на уставност и поштивање закона, а крше све законске акте ове земље - нагласио је Чубриловић у писаној изјави достављној медијима.

Он је подсјетио да је условљавање формирања Савјета министара и предлагања кандидата за предсједавајућег приближавањем било којем војном савезу, измишљен услов због којег сви у БиХ трпе велику штету.

- Ако је политика умјешност постизања компромиса и сагласности о стварима о којима саговорници могу да се договоре, потпуно су нејасне опструкције када је ријеч о избору Савјета министара које трају десет мјесеци од избора. Став Српске када је ријеч о НАТО интеграцијама свима је познат, као и Резолуција Народне скупштине о војној неутралности. Зато је везивање ова два питања једно с другим или једно за друго непотребно условљавање, подгријавање политичких тензија и држање земље у сталној институционалној кризи - навео је Чубриловић, који је и предсједник Демоса.

Он је подсјетио да је Република Српска свог кандидата за предсједавајућег Савјета министара предложила у складу са изборном вољом грађана и да је он прошао све потребне провјере.

- За ову институционалну кризу одговорни су они који чине све да опструишу вољу Републике Српске, кршећи и Устав и закон - закључио је Чубриловић.

Према његовим ријечима, посебна сједница Народне скупштине биће одржана уколико је српски члан Предсједништва БиХ затражи, подсјетивши да на то право по члану 171. Пословника Народне скупштине.

- Та сједница ће бити заказана са дневним редом који предложи предлагач, а у овом случају то је Милорад Додик. Уколико члан Предсједништва предложи за дневни ред питања која се тичу измјена Устава, о томе по Уставу одлучују народни посланици двотрећинском већином. Ми ћемо се понашати као легалисти и у складу са Уставом, законом и Пословником Народне скупштине Републике Српске - навео је Чубриловић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је даанас да Бошњаци у политичком смислу остварују национални план узурпације права Срба и Хрвата у БиХ, што се огледа у избору Жељка Комшића бошњачким гласовима на позицију хвратског члана Предсједништва и неформирањем Савјета министара чиме се Србима ускраћује право на легитимно представљање на нивоу БиХ.