latinica  ћирилица
27/08/2019 |  17:26 | Аутор: СРНА

Бањац: Узурпиране и позиције и надлежности Српске

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац изјавио је данас Срни да највећи дио позиција на нивоу БиХ контролишу странке из Федерације БиХ и да то треба да буде примијењено да би Српска била представљена у пуном капацитету.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

- Кључне позиције не држе српски представници. Подјела на нивоу БиХ треба да буде равномјерна, не само по броју него и снази позиција - истакао је Бањац.

Према његовим ријечима, ДНС никада није гласао за пренос ниједне надлежности са Српске на ниво БиХ и увијек ће подржати њихово враћање.

- Надлежности су пренесене највећим дијелом узурпацијом и одлукама високих представника. Оне се не налазе у изворном Дејтонском споразуму. Велики број надлежности треба вратити Српској која их је имала у моменту потписивања Дејтонског споразума и које нису предвиђене тим споразумом да буду пренесене на ниво БиХ - каже Бањац.

Он је подсјетио да је био скептичан да ће споразум о формирању власти на нивоу БиХ који су потписали СНСД, ХДЗ БиХ и СДА бити лако спроведен.

- Бошњачка страна два пута није испоштовала оно што су потписали, а сада су то учинили и трећи пут - рекао је Бањац.

Говорећи о најави да ће у случају да у предвиђеном року не буде формиран Савјет министара бити одржана сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити размотрено враћање надлежности, Бањац је истакао да је ДНС увијек спреман да подржи све оно што води ка јачању и очувању Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је даанас да Бошњаци у политичком смислу остварују национални план узурпације права Срба и Хрвата у БиХ, што се огледа у избору Жељка Комшића бошњачким гласовима на позицију хвратског члана Предсједништва и неформирањем Савјета министара чиме се Србима ускраћује право на легитимно представљање на нивоу БиХ.

- Они то раде зато што у овом тренутку све челне позиције на нивоу БиХ држе управо Бошњаци - рекао је Додик новинарима након отказивања ванредне сједнице Предсједништва БиХ чија је једина тачка требало да буде именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара.

Он је додао да незаконита узурпација позиција од Бошњака гура БиХ у тешку политичку и институционалну кризу, те поручио да неће дозволити да се Србима и Републици Српској ускраћују политичка права.

Додик је рекао да је спреман до 5. септембра да се појави у Предсједништву и да се ријеши питање формирања Савјета министара, те да ће у противном бити одржана сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити размотрено питање преноса бројних надлежности на ниво БиХ.