latinica  ћирилица
27/08/2019 |  17:57 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Стевандић: Институције Српске да реагују ако БиХ не функционише

Институције Републике Српске функционишу и оне морају да преузму на легитиман начин оно што је у БиХ украдено и што не функционише, рекао је Срни предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

То је једини излаз за Републику Српску, ако БиХ не функционише, не може да формира институције и оспоравају се права Срба, нагласио је Стевандић, поводом отказивање ванредне сједнице Предсједништва БиХ на којој је једина тачка требало да буде именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара.

Он је навео да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик џентлменски дао довољно времена члановима Предсједништва Шефику Џаферовићу и Жељку Комшићу, а поготово лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу, да се врате у уставне и демократске норме и да не преузимају одговорност за растурање и распад БиХ, те додао да је сада све на њима тројици.

- Они треба да схвате да нису ти који могу нама да оспоре легитимно представљање и не само да су узурпирали све функције које обављају Бошњаци, него и функције које обављају Срби који немају легитимитет, већ искључиво бошњачку подршку на терет легимитета Срба који су добили повјерење српског народа - рекао је Стевандић.

Он је истакао да се може сматрати да су и те функције у бошњачким рукама, односно све српске функције у Савјету министара, Агенцији за истраге и заштиту, Обавјештајно-безбједносној агенцији, другим агенцијама и било гдје гдје су дошли по том кључу.

- То су Срби без легимитета, односно Срби које су приватно изабрали Изетбеговић и Комшић - нагласио је Стевандић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је данас да Бошњаци у политичком смислу остварују национални план узурпације права Срба и Хрвата у БиХ, што се огледа у избору Жељка Комшића бошњачким гласовима на позицију хвратског члана Предсједништва и неформирањем Савјета министара чиме се Србима ускраћује право на легитимно представљање на нивоу БиХ.