latinica  ћирилица
27/08/2019 |  18:10 ⇒ 18:15 | Аутор: СРНА

Потписан споразум о сарадњи Српске са руском државном корпорацијом

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић данас је, у име Владе Републике Српске, у Москви потписао споразум о сарадњи у области технолошког развоја и иновација са руском државном корпорацијом Ростекс.
Бањалука-Петричевић,корпорација "Ростекс" потписан споразум о сарадњи - Фото: СРНА
Бањалука-Петричевић,корпорација "Ростекс" потписан споразум о сарадњиФото: СРНА

Петричевић је истакао да је циљ успостављање снажних веза и сарадње, привлачење нових инвестицаја и имплементација заједничких пројеката.

Он је навео да је руска компаније Ростекс основана 2007. године, те да се бави производњом и извозом високотехнолошких индустријских производа за цивилне и војне намјене.

- Фокус нам је сада на сарадњи из области намјенске индустрије, али су осим тога руске компаније заинтересоване и за сарадњу на цивилном програму - рекао је Срни Петричевић.

Он је додао да је делегацију Ростекса позвао на узратну посјету Републици Српској на јесен, како би разговарали о новим активностима које се заједнички могу остварити када је ријеч о цивилном скетору.

Компаније Ростекс састоји се из више од 700 војних организација које су тренутно дио 11 холдинг компанија које раде у војно-индустријском комплексу и три холдинг компаније, које су дио цивилне индустрије.

Портфолио Ростекса укључује добро познате брендове као што су АВТОВАЗ, КАМАЗ, Концерн Калашњиков, Руски хелекоптери, ВСМПО АВИСМА, УралВагонЗавод.

Петричевић је рекао и да је у оквиру радне посјете Москви са представницима компанија из Републике Српске присуствовао отварању Међународног ваздухопловнох самита "МАКС 2019".

- Контакти које смо успоставили са руским компанијама ће омогућити размјену искустава, размјену особља, заједнички дизајн, производњу и имплементацију високотехнолошких добара и услуга - рекао је Петричевић.

Међународни ваздухопловни самит "МАКС 2019" одржава се од 27. до 29. августа у Москви.