latinica  ћирилица
28/08/2019 |  17:26 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Какав ће бити одговор Српске на блокаду политичког Сарајева?

Aко до 5. септембра бошњачки прваци, Споразуму о форимирању власти не буду дали шансу, све је извјесније да ће на блокаду политичког Сарајева одговорити Народна скупштина Републике Српске. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Српска нема потребу за авантуризмом, већ афирмацијом уставне структуре БиХ. За своје потезе, српски члан Предсједнитшва већ је добио подршку коалиционих партнера, али још није извјесна подршка СДС-а и ПДП-а. У ишчекивању свесрпског јединства, један од аутора Устава Републике Српске, професор Радомир Лукић за РТРС каже да је на Додиковом мјесту да би урадио исто!

Понашања Комшића и Џаферовића су провокативна и дилетантска и свједоче да они лекцију из историје нису научили, јер ово што сада сарајевски двојац ради је понављање сценарија из Југославије од прије три деценије. Овако, један од твораца Устава и члан делегације Српске у мировним преговрима у Женеви, Њујорку и Дејтону професор Лукић, коментарише уцјене политичког Сарајева.

Коментаришући Додикову најаву о могућем повлачењу свих штетних одлука по Српску, а које су производ наметања високих представника, Лукић појашњава да Устав нема прописане рецепте за сваку појединачну ситуацију, и да се тада рјешења извлаче из општих ставова.

- Како је то било Република Српска може да донесе одлуку о томе, као што су и бивше југословенске Републике доносиле одлуке против Југославије, па је све то било, како се тада тврдило, границама међународног права. Кршење дејтонског Устава иницирају Комшић и Џаферовић својом заиста крајње духовно и политички мизерном и оскудном политиком - рекао је Лукић.

Управо, због њиховог уцјењивања и ниподаштавања Срба и Републике Српске, Додик најављује сједницу Парламента која ће дати одговор на све опструкције, уцјене и дугове проистекле из штетних и наметнутих одлука. Поновио је да Српска нема потребу ни за каквим авантуризмом, већ јачањем изворног мировног споразума.

- Скупштина ће предложити разговоре Парламенту Федерације БиХ и осталим конститутивним народима. Предлагаћемо повлачање споразума о војсци, суду и тужилаштву, индиректним порезима и све оно што су наметнули високи представници и у то не треба нико да сумња - категоричан је српски члан Предсједништва БиХ.

У Додикове изјаве и ставове, одавно сумња дио СДС-а, углавном, онај који учествује у бх. власти. Док предсједник ове странке Мирко Шаровић с нестрпљењем чека расплет и 5. септембар, његов страначки колега, посланик у Народној скупштини Недељко Гламочак, подсјећа да је СДС увијек, у најтежим тренуцима, водио одговорну политику.

- Ми нећемо подржавати политику свакодневног "тезгарења". Ако буде договора и конкретних приједлога, ако се усагласи , СДС ће то подржати као и до сада - наводи Гламочак.

ПДП-ов Перица Бундало вјерује да је још увијек могућ компромис да изборни побједници формирају власт. У супротном, сматра да Додиков потез није исхитрен, јер је ријеч о озбиљним и крупним политичким питањима за која је потребно много озбиљности и политичке мудрости.

- Морамо, прије свега, видјети која ће питања доћи у Народну скупштину, а она су до те мјере озбиљна и крупна да претходно подразумијевају став највиших страначких органа. Сасвим објективно и реално, морам нагласити да је ПДП увијек и изнад свега, код доношења оваквих одлука, имала на уму интерес Републике Српске - истакао је Бундало.

У СНСД-у подсјећају да Српска има снажне институције и да ће зарад интереса свог народа знати да одговори на блокаду демократије. Рачунају на свесрпско јединство.

- Ја очекујем да ће опозиција разумјети те процесе, а уколико не буде схватила, онда ће бити јасно да су на том мјесту по вољи Изетбеговића и Комшића - наглашава Игор Жунић, шеф Клуба посланика СНСД у НСРС.

Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ рекао је да опозиција треба да каже да ли је спремна да игра по нотама Изетбеговића и страних амбасада.

Рјешење политичке кризе, професор Лукић види у повлачењу кадрова СДС-а и ПДП-а из бх власти, поготово Савјета министара у техничком мандату. Подсјећа их да су они представници и заштитиници Републике Српске, а не БиХ.

- Само чврст и одлучан став води Републику Српску ка циљу, без било каквих штрајк-брејкера, а циљ је формирање извршне власти у складу са вољом народа. Побједници треба да је формирају, поражени прихвате. Било то коме мило или криво - јасан је Лукић.

Професор Лукић је позвао опозицију у Српској да изађе из своје ускостраначке политике, јер само снажно политичко српско јединство води Српску, кроз ову, како каже "опасну" ситуацију ка рјешењу.