latinica  ћирилица
28/08/2019 |  18:27 ⇒ 29/08/2019 | 09:55 | Аутор: РТРС

Лукић: Урадио бих исто као Додик (АУДИО)

Професор Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Лукић рекао је за РТРС да разумије став српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о формирању власти на нивоу БиХ и да би, да је на његовом мјесту, урадио исто, јер не би дозволио да власт функционише на резултатима избора који су одржани прије пет година.


Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

Он је рекао да је понашање бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и хрватског члана Жељка Комшића провокативно и дилетантско и да свједочи да нису научили лекцију из историје.

- Ово што они сада раде је понављање југословенског сценарија од прије 30-ак година. Умјесто да инсистирају на формирарњу заједничких органа, јер БиХ не зависи од чланства у НАТО, већ од тога да ли ће имати своје демократске изабране органе, они настоје да спријече остваривање изборне воље и да задрже постојећу коалицију у власти - сматра Лукић.

Лукић, који је аутор Устава Републике Српске и који је био члан делегације Републике Српске у мировним преговорима у Женеви, Њујорку и Дејтону, наводи да Устав нема прописане рецепте за сваку појединачну ситуацију, али да се тада рјешења извлаче из општих ставова и уставних начела.

- Када је ријеч о ставу српског члана Предсјддништва БиХ, морам да признам да и сам разумијем, и да сам на његовом мјесту урадио бих исто, јер не бих дозвлолио да извршна власт функционише на резултатима избора од прије пет година - истакао је он.

Лукић је навео да питање о томе шта се може, а шта се не може у овој ситуацији, није толико чисто и бистро, због тога што и ставови Комшића и Џаферовића нису у границама Устава, али и због тога што само чланство Комшића у Предсједништву није у складу са интенцијом и словом и духом Устава, јер Хрвате у БиХ треба да представља онај кога су изабрали они, а не Бошњаци.

Он је истакао да Република Српска има право да предузме одређене мјере, јер су јој својевремено, под притиском виског представника и међународне заједнице и пријетњама да ће свакоме ко не поступи како они буду жељели бити одузета најзначајнија грађанска, политичка и економска права, одузете одређене надлежности.

- Утолико су те одлуке спорне у складу са основним начелима правног поретка било које земље, па тако и наше, да се одлуке доносе слободним изјашњавањем без притиска и пријетњи. Како се то десило, Република Српска може да донесе одлуку о томе, као што су и бивше југословенске републике доносиле одлуке против Југославије, па је све то било у границама, како се тада тврдило, међународног права. Не видим како се не би могла повући сасвим основана иста аналогија и у овој ситуацији, и како потези Републике Српске не би могли да буду схваћени и са дејтонским Уставом - навео је Лукић.

Он је рекао да кршење Устава иницирају Комшић и Џаферовић својом "политички мизерном и оскудном политиком".

Лукић сматра да само снажно политичко српско јединство води Републику Српску кроз ка крајњем рјешењу, односно формирању власти у складу са вољом народа.

- Опозиција би требало да изађе из своје ускостраначке политике и држања власти на централном нивоу и требало би да заштите интересе Републике Српске, јер су они представници Српске, а не БиХ - нагласио је он и додао да би побједници требало да формирају власт, а поражени то да прихвате.