latinica  ћирилица
29/08/2019 |  15:18 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Одржан састанак о Инцелу: Иницијални модел санације први корак

У просторијама Пословне зоне Инцел одржан је састанак представника Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију и релевантних институција са међународним експертима које је ангажовао УНДП за рјешавање проблема контаминираног земљишта.

Међународни експерти упознали су на састанку представнике релевантних институција о будућим корацима када је ријеч о креирању плана за одрживо управљање контаминираним подручјем и пројекту санације.

Међународни експерт Бодвин Фоке рекао је да се локације попут ове у Инцелу могу наћи у било којој земљи, укључујући и Холандију из које он долази.

- На овој локацији су се уназад 60-70 година водиле активности и оне су могле да доведу до загађења земљишта, с обзиром на то да се ради о тешкој индустрији и да су кориштене тешке хемикалије - навео је он.

Фоке је у претходна три дана обишао локацију, анализирао и препознао сву документацију која је стављена на располагање.

Навео је да је на данашњем састанку разговарано о ситуацију у Пословној зони Инцел и да ће бити направљен иницијални модел санације, а након тога биће извршено процјењивање и, на основу тога, план за даље активности.

- Док год се не врши ископавање земљишта и док се дјеца не играју на том земљишту, нема опасности - рекао је Фоке.

Додао је да овакве загађујуће материје нису разградљиве у води и да је мало вјероватно да оне дођу у воду, што су показале и анализе које су урађене.

Он је навео да су досадашња испитивања показала да је загађено 25 центиметара земљишта, те да подземне воде нису загађене пираленом.

- Наредни корак је мапирање саме локаицје, односно дијелова загађења, како би се знала количина загађеног земљишта, а након тога биће предложене мјере санације. Постоји неколико опција - ископати земљиште загађено пираленом, спаковати га у велике вреће и одвести на адекватно мјесто за одлагање таквих материја, а то је најскупља опција - истакао је он.

Друга опција је одређивање мјеста за остављање ископане земље, гдје би било осигурано да она неће доћи у контакт са животном средином, рекао је Фоке.

Трећа опције је да се загађено земљиште не дира, него да се прекрије и то је најјефтинија опција, али је он не препоручује, јер се онда то земљиште више не може користити.

Мишо Радаковић, савјетник министарке за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренке Голић рекао је да је Министарство преузело координирајућу улогу у санирању проблема контаминираног земљишта.

Он је подсјетио да је Влада Шведске путем УНДП донирала 300.000 долара за рјешење проблема.

- Од првог састанка до данас, УНДП је склопио уговор са међународним експертима и прикупљен је сав материјал који су тражили. Ове седмице су боравили на лицу мјеста и сада имају јаснију слику о проблему и мјерама које је неопходно провести - рекао је Радаковић.

Представница УНДП-а Андреа Мухаремовић рекала је да је УНДП ангажовао међународног експерта који је обишао локацију и прегледао документацију.

- Биће израђен преглед локације, план санације и план могућег кретања загађења. Направиће се и план адекватног управљања локацијом - навела је она.

Она је рекла да се још увијек не може говорити о томе да ли је 300.000 долара довољно за санацију проблема и да ће то бити познато након резултата прве фазе, а она би требало да буе завршена у новембру.

У Пословној зони Инцел 9. марта избио је пожар који је изазвао цурење опасне материје пирален.

Повезане вијести:

Информација о загађења у Инцелу на идућој сједници Скупштине града