latinica  ћирилица
05/09/2019 |  07:25 ⇒ 08:11 | Аутор: РТС

"Доријан" пријети источној обали САД, наређена евакуација

Ураган "Доријан" креће се уз источну обалу САД. Прошао је Флориду и иде ка Сјеверној Kаролини. Отказани су сви летови са Међународног аеродрома "Џексонвил". Наређена је евакуација око милион људи, јавља Гардијан.
Ураган Доријан (Фото: www.alabamawx.com) -
Ураган Доријан (Фото: www.alabamawx.com)

Сви летови са Међународног аеродрома "Џексонвил" отказани су у среду поподне када се ураган "Доријан" приближио САД, јавља Си-Ен-Ен.

- Очекује се да ће летови бити настављени у четвртак, ако временске прилике то допусте - навела је за Си-Ен-Ен портпаролка аеродрома Деби Џонс.

Надлежни у САД упозоравају да је "Доријан" веома опасан ураган и апелују на око милион људи који живе на потезу од Флориде до Северне Kаролине да се евакуишу.

Гувернер Јужне Kаролине Хенри Мекмастер наредио је обавезну евакуацију 830.000 становника, јавља Гардијан.

Мекмастер је упозорио становнике који се налазе у зонама евакуације да напусте угрожена подручја што прије.

- Не можемо све да сачувамо, али вјерујем да можемо да помогнемо да сви преживе. Када брзина вјетра достигне брзину од 65 километара на час, више не можемо да дођемо до вас и да вам помогнемо. Зато вас молим да напустите угрожена подручја што прије - рекао је Мекмастер.

Очекује се да "Доријан" погоди Сјеверну Kаролину у четвртак и петак.

Претходно је, као олуја најјаче категорије, потпуно разорио Бахаме и усмртио седам особа. Поплављена су цијела насеља, уништено је више од 13.000 домова, огромна је штета на путевима и електро-мрежи.