latinica  ћирилица
05/09/2019 |  14:39 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Уручена колица и поклони милићким тројкама

Помоћник министра за породицу Републике Српске Босиљка Бошњак данас је у Милићима родитељима првих тројки рођених у овој години у Српској, Борки и Страхињи Марковић, поклонила колица за бебе и сет беби-опреме, у укупној вриједности 2.100 КМ.
Милићи-поклони за тројке - Фото: СРНА
Милићи-поклони за тројкеФото: СРНА

Бошњакова је рекла новинарима да Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске још од 2007. године помаже породице које добију тројке, додавши да су до данас у Српској рођене 32.

- То је јако битно за пронаталитетну политику, односно демографску слику Републике Српске. Министарство и ја, као и већина грађана, вољели би да буде што више тројки у нашој Републици, без обзира колико је то тешко. Овдје сам да кажем да су институције уз ове породице и да желимо да кроз цијело школовање ове дјеце, у складу са нашим могућностима, помогнемо колико можемо - рекла је Бошњакова.

Мајка милићких тројки, Тамаре, Андрее и Војислава, Борка Марковић захвалила је свима који помажу, нагласивши да помоћ пристиже са свих страна.

- Није лако са тројкама, али је срећа трострука. Без обзира на сву борбу и тешкоће са којима се сусрећу парови који имају проблем стерилитета, ипак се све то исплати. Десна рука су баке. Оне су ту 24 сата присутне и то је оно што је веома важно - рекла је Марковићева.

Брачни пар Марковић добили су бебе у деветој години брака, након четвртог покушаја вантјелесне оплодње.

Срећна мајка родила је тројке 1. јула на Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци.

Бебе су рођене након 33 седмице и пет дана трудноће, на радост родитеља и бројне фамилије.

Баке Јока Марковић и Бранојка Симић новинарима су рекла да су им Тамара, Андреа и Војислав највећа срећа у животу.

- Дуго смо их чекали и дочекали. Бебе су добре, слушају нас и нема никаквих проблема - рекла је Јока Марковић.

У породици Марковић истичу да су велику помоћ приликом финансирања трошкова вантјелесне оплодње имали од општине Милићи.