latinica  ћирилица
05/09/2019 |  18:38 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Компаније из Српске и Војводине заједно на међународним сајмовима

Компаније из Српске и Војводине заједно ће наступати на међународним сајмовима, договорено је на сусрету привредника у Новом Саду. Договорена је и помоћ за 12 компанија из Српске којима је потребна докапитализација и партнер у Србији, а премијер Српске Радован Вишковић нагласио је и проблем компанија из Србије са сједиштем у Федерацији БиХ.

Док старији новосадски сајам траје већ сто година, млађи - Бјељински, настао на знању и искуствима Новосадског, прераста у највећи у својој регији, а два директора сарадњу планирају подићи на међународни ниво.

- Сигуран сам да сви излагачи који долазе нама, могу да излажу и у Бијељини - поручио је Слободан Цветковић, директор Новосадског сајма.

С друге стране, Славиша Цацановић, директор предузећа АД Град Бијељина, истиче да очекује помоћ из Новог Сада.

- Ми од Новосадског сајма добијемо неких 20 излагача. Знамо да је тешко, имамо баријере и границе, али смо оптимисти - напомиње Цацановић.

На сајмове ће и домаћи привредници, али међународне. Двије коморе потписале су споразум о заједничком наступу привредника на међународним сајмовима. А заједно се тражи помоћ и за посрнуле комапније из Српске. Направљен је списак од 12 компанија за докапитализацију и партнерство са компанијама из Војводине.

- То су компаније попут Левите и Шећеране из Бијељине које су већ у стечају, или имају озбиљне проблеме у функционисању. Већ је исказано интересовање за такве привредне субјекте - каже премијер Републике Српске

Ђорђе Милићевић, потпредсједник Владе АП Војводина, истиче наредне кораке у сарадњи.

- Сљедећи корак је да кренемо већ на прве сајмове са Привредном комором и привредницима из Републике Српске, како бисмо представили нашу понуду - поручио је Милићевић.  

Тражи се и начин да се војвођанске компаније са сједиштем у Федерацији пререгиструју у Републици Српској.

- Ако компанија продаје робу у Републици Српској, а регистрована је у Тузли, Сарајеву или Мостару, сав поврат од ПДВ иде у Тузлу - истакао је Вишковић. 

Предсједник Владе Српске  је навео да не постоје административне мјере које би обавезале комапније из Србије да се пререгиструју у Српској, али да ће сјести и разговарати са њиховим представницима.