latinica  ћирилица
07/09/2019 |  15:00 ⇒ 15:13 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Политику СНСД-а и Милорада Додика одређују институције Српске

СНСД и те како разумије однос величина између Републике Српске и НАТО-а и у потпуности се понаша у складу са тим, рекао је Срни портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Коментаришући изјаву посланика ПДП-а Драшка Станивуковића да лидер СНСД-а Милорад Додик "мора да схвати да НАТО није општински одбор СНСД-а и да се према НАТО-у или било којој већој сили у свијету не можете тако опходити", Ковачевић је рекао да Станивуковић исто тако треба знати да је разлика у домету и значају између њега и Додика барем милион пута већа.

- Иако смо потпуно свјесни да је Република Српска на глобалном нивоу мала, она је за нас највећа и оно што одлучи наш народ и наши грађани, за нас је битније од жеља било које силе, амбасадора, изасланика или било кога другога - рекао је Ковачевић.

Он подсјећа да су посљедњих пет година Српску на нивоу БиХ представљали губитници избора и они за које су грађани Републике Српске рекли да не желе да их представљају, а понашали су се поданички, управо како Станивуковић данас предлаже СНСД-у.

- То је нешто што мора престати и што су грађани убједљивије него икада рекли на посљедњим изборима. Коме је одговарао Игор Црнадак када је изабран за министра иностраних послова, иако његова странка у парламенту БиХ није имала ниједног јединог посланика, или коме је одговарао Мирко Шаровић када је пријетећим тоном говорио да неће њему Народна скупштина говорити шта ће он да ради - упитао је Коачевић.

Он каже да је са Милорадом Додиком и СНСД-ом коначно завршено вријеме када се политика Републике Српске на нивоу БиХ одређивала у Сарајеву и на разноразним бјелосвјетским адресама, а само не у Републици Српској и њеним институцијама.

- Управо због тога и постоје оволики напори СДА и странаца да се онемогући улазак СНСД-а у Савјет министара и да се по сваку цијену сачувају послушници из ПДП-а и СДС-а у Савјету министара - рекао је Ковачевић.

Он истиче да, за разлику од Шаровића, СДС-а и ПДП-а, СНСД-у и владајућој коалицији из Републике Српске, укључујући и Милорада Додика, увијек ће Народна скупштина и друге институције Републике Српске говорити шта да раде и на који начин да се понашају и у Сарајеву и на свим другим мјестима изван Републике Српске.

"Тако је потпис Небојше Радмановића, за који је негдје чуо и млади Станивуковић, био у потпуности у складу са ставом који је усвојен у Народној скупштини Републике Српске, односно са Декларацијом о стратешком опредјељењу Републике Српске у систему одбране БиХ, коју је Народна скупштина Републике Српске гласовима свих странака усвојила 2005. године", подсјећа Ковачевић.

Он истиче да је у складу са ставом усвојеним у Народној скупштини Републике Српске данас и политика Милорада Додика, који не дозвољава да се направи иједан нови корак ка чланству у НАТО у складу са промијењеним ставом у Народној скупштини Републике Српске, која је 2017. године усвојила Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности.