latinica  ћирилица
08/09/2019 |  17:30 ⇒ 22:19 | Аутор: РТРС

У општини Теслић нема ко да бере шљиве

Мањак радне снаге задаје главобољу воћарима на подручју општине Теслић. Због све мање сезонских радника, шљиве скоро да нема ко да бере.

На 1.000 садница Ново Пуљић очекује око 30 тона шљиве. За бербу се намучио да нађе десетак берача, јер је, каже, сваке године теже доћи до радника.

- Све је теже наћи бераче, и оно што нађеш то су углавном особе старије доби и морате прихватити ону цијену коју они кажу јер другог избора немате - прича Ново.

Зарада берача и није тако лоша, каже Мирко Лазић из Чечаве. То је један од разлога због којих је одлучио да ове сезоне одвоји барем 10 дана за бербу шљива. Он истиче да је дневница 40 до 50 марака плус оброк.

Шефика Чакић из Ружевића каже да дневно ради десет сати и да се може добро зарадити.

На имању Анђелка Илинчића ускоро ће берба јабуке. У воћњаку је око 6.000 садница што захтијева доста посла, али и берача. Због мањка радника берба, каже, потраје дуже.

Некада је био проблем како продати, а данас како убрати воћку, кажу и пољопривредни стручњаци. Свакодневно се на терену суочавају с проблемима пољопривредника.

Александар Поповић, стручни сарадник за воћарство у Савјетодавној служби Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде додаје да у вријеме бербе одједном треба доста радника, а поготово радника који пробиру воће по класама.

У недостатку радника, тамо гдје је могуће, савјетују машинско брање. Међутим, проблем је што на малим парцелама тај начин брања углавном није исплатив.