latinica  ћирилица
09/09/2019 |  11:21 | Аутор: klix.ba

Филм "Син" редитељке Инес Тановић бх. кандидат за Оскара

Кандидат из БиХ за награду Оскар Америчке академије је филм "Син" редитељке Инес Тановић.
Инес Тановић (Фото: kliker.info) -
Инес Тановић (Фото: kliker.info)

Удружење филмских радника БиХ организовала је избор, а комисија, у чијем су се саставу нашли редитељ Срђан Вулетић, сценаристица Елма Татарагић, сценаристица Тина Шмалцељ, продуцент Зоран Галић, костимографкиња Лејла Хоџић, сценаристица Асја Крсмановић, редитељка Аида Бегић, монтажер Предраг Соломун, директор фотографије Мустафа Мустафић и редитељ Елмир Јукић, је гласањем одлучила о бх. кандидату.

Овогодишњи бх. кандидат филм "Син" свјетску премијеру имао је на 25. Сарајево Филм Фестивалу.

Филм "Син" је прича о Арману (18) који је усвојен док је још био беба. Недуго затим, породица је добила биолошког сина. Док се Арман бори против демона своје прошлости, у исто вријеме покушава заштити свог млађег брата Даду (14) од свих изазова данашњег Сарајева: дроге, оружја, одласка на ратиште на Блиском Истоку.

Ова драма прати породицу која је сломљена унутарњом напетошћу док се боре да преживе у БиХ. Улоге у филму остварили су Дино Бајровић, Снежана Богдановић, Уликс Фехмиу, Лидија Кордић, Јасна Орнела Бери и Емир Хаџихафизбеговић.

Филм је настао у продукцији куће Документ из Сарајева као копродукција БиХ, Хрватске, Румуније и Словеније. Редитељка и сценаристица филма је Инес Тановић, монтажу потписује Реџиналд Шимек, директор фотографије је Митја Личен, а продуцент Алем Бабић.