latinica  ћирилица
09/09/2019 |  11:32 ⇒ 13:20 | Аутор: СРНА

Ухапшено пет лица због кријумчарења миграната

Пет држављана БиХ ухапшено је због постојања основа сумње да су се бавили кријумчарењем миграната, а данас се обављају претреси на подручју Козарске Дубице, Костајнице, Новог Града и Приједора, саопштено је из Граничне полиције БиХ.
Гранична полиција БиХ - Фото: РТРС
Гранична полиција БиХФото: РТРС

Хапшења су извршена у оквиру међународне оперативне акције "Ривер" коју припадници Граничне полиције БиХ реализују у сарадњи с припадницима Министарства унутрашњих послова Хрватске, посредством Европола.

У саопштењу се наводи да, истовремено, припадници хрватског МУП-а обављају претресе објеката на подручју Хрватске које користе особе које су у сарадњи с осумњиченим из БиХ кријумчарили мигранте.

Пет држављана БиХ ухапшено је због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовање групе или удружења ради извршења кривичног дјела кријумчарења миграната, а у вези с кривичним дјелом кријумчарење људи на начин да су организовано из Србије, преко БиХ у Хрватску, Словенију и друге земље ЕУ кријумчарили држављане земаља високог миграцијског ризика, додаје се у саопштењу.

Из Граничне полиције БиХ истичу да су припадници те полицијске агенције током спровођења акције документовали кријумчарење најмање 315 миграната којима су чланови организоване криминалне групе узимали по 1.000 евра и тиме стекли значајну противправну имовинску корист.

Приликом претреса одузети су предмети, који ће бити кориштени као докази у кривичном поступку, као и новац у вриједности 2.250 евра, додаје се у саопштењу.

Активности акције "Ривер" у БиХ реализују се под надзором Тужилаштва и Суда БиХ.

Ово је једна у низу акција Граничне полиције БиХ са циљем идентификовања, откривања и процесуирања кријумчара људи и пресијецања организованих криминалних група.

Уз мјере спречавања илегалних прелазака границе у граничном појасу, припадници Граничне полиције БиХ континуирано прикупљају информације о особама које се баве кријумчарењем људи и овакве активности ће бити настављене и у наредном периоду, наводи се у саопштењу.