latinica  ћирилица
09/09/2019 |  12:07 | Аутор: СРНА

Састанак влада Словеније и Хрватске о Трговској гори 30. септембра

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Јасмин Емрић не очекује да ће крајем овог мјесеца бити постигнут било какав коначан договор између Хрватске и Словеније о одлагању радиоактивног и нуклеарног отпада из Нуклеарне електране Кршко.
Трговска Гора - Фото: РТРС
Трговска ГораФото: РТРС

Емрић је данас рекао Срни да је током посјете Сисачко-мославачкој и Карловачкој жупанији у пратњи делегације Владе Унско-санског кантона, у четвртак и петак, 5 и 6. септембра, сазнао да је састанак на нивоу министара Хрватске и Словеније планиран за 30. септембар.

- Влада Унско-санског кантона организовала је посјете овим жупанијама како би их упознала са неприхватањем локације Трговска гора, микролокација Черкезовац. Ми смо упознали руководство жупанија са дугогодишњим противљењем намјери Хрватске да на овој локацији изгради одлагалиште, те смо у добросусједском контексту хтјели да чујемо и њихово мишљење - рекао је он.

Емрић је навео да су такође покушали да представе да овој регији не треба одлагалиште, већ да треба да кориштењем природног амбијента и здраве околине праве развојне планове.

Према његовим ријечима, у Сисачко-мославачкој жупанији нема јасног става, али на неки начин подржавају више нивое власти у спровођењу усвојеног Националног програма провођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, истрошених извора нуклеарног горива.

- Нисмо чули од жупана /Иво Жинић/ противљење, он је увјерен да уколико дође до тога да ће то бити урађено на најсавременији начин и неће угрозити грађане у Хрватској и преко границе - навео је Емрић.

Емрић је рекао да су они јасно образложили свој став, зашто су против локације и изнијели редослијед активности које су до сада спровели како би се дошло до заједничког става у БиХ против локације Трговска гора.

- Најавили смо да ће, уколико се Хрватска одлучи да одлаже отпад на Трговској гори, то бити дугогодишњи међудржавни спор и да ће БиХ искористити све правне лијекове да оспоре намјере Хрватске - навео је он.

Емрић је рекао да су у Карловачкој жупанији више резервисани с обзиром да планирана локација није на њиховој територији, али да такође слиједе одлуке виших нивоа власти.

Он не очекује да ће 30. септембра на састанку ресорних министара Хрватске и Словеније бити усвојена коначна одлука, већ да ће разговори бити настављени.

Емрић сматра да БиХ треба да учини све како би указала да је прихватљива варијаната да се радиоактивни и нуклеарни отпад из електране Кршко одлаже на мјесту гдје је и настао.

- Треба да пошаљемо поруку Словенији и упознамо их да ћемо, уколико не дође до довора, водити међудржавни спор с обзиром да је локација коју преферира Хрватска на граници са БиХ. По Конвенцији о нуклеарној сигурности, Словенија такође има обавезу да брине о начину прекограничног транспорта радиоактивног отпада као и о томе гдје ће бити одложен, односно Словенија има могућност да осујети намјеру Хрватске и не дозволи да се радиоактивни и нуклеарни отпад одлаже на мјесту које није адекватно и не задовољава основне стандарде и услове за то - каже Емрић.

Хрватска намјерава да радиоактивни и нуклеарни отпад одлаже и складишти на самој граници са БиХ, на локацији Трговска гора у општини Двор, неколико стотина метара од границе са БиХ, исто толико удаљено и од подручја одакле велики број грађана БиХ користи воду за пиће, те мање од три километра од средишта општине Нови Град у Републици Српској.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је 27. маја 2016. године Резолуцију о неприхватању изградње складишта и одлагалишта радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива и противљењу активностима у вези са изградњом складишта и одлагалишта на Трговској гори.