latinica  ћирилица
09/09/2019 |  19:51 ⇒ 21:39 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Не заборавити тежину злочина на подручју Возуће

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је вечерас да се не смије заборавити тежина злочина који је почињен на подручју Возуће 1995. године, да је важно присјећати се жртава и славити слободу.
Возућа, егзодус и трајање - Фото: РТРС
Возућа, егзодус и трајањеФото: РТРС

- Многи људи који су се раније, а и данас се баве политиком у другом ентитету, били су непосредно везани за све оно што се тамо чинило, тешке злочине и оно што је чинила такозвана Армија БиХ, уз ангажовање муџахедина - рекла је Цвијановићева вечерас новинарима у Добоју пред почетак академије "Егзодус и трајање" - подсјетник на ратна дешавања у Возући, те етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића.

Она је напоменула да су муџахедини звјерски и бјесомучно убијали Србе на том том простору и били познати по томе што су одсијецали главе, али да, нажалост, тада у свијету нико на то није обраћао пажњу.

Цвијановићева је оцијенила да су страхоте, због којих су Срби из Возуће морали да напусте тај простор, њима дале нову снагу да се интегришу у друге локалне заједнице и допринесу њихвом развоју, а најчешће у Добоју.

Она је нагласила да је народ на том подручју 1995. године претрпио страхоте, да је више од 30 села спаљено, око 2.000 људи протјерано са вјековних огњишта, уз велики број страдалих цивила и бораца.

- Код нас који смо живјели у окружењу у том периоду шапатом се преносила прича о храбрости, али и тешкоћама кроз које је пролазио становништво Возуће - додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је изразила подршку Завичајном удружењу Завидовићана са сједиштем у Добоју, које је организатор вечерашње академије "Егзодус и трајање" - подсјетник на ратна дешавања у Возући, којој присуствује и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Важно је да славимо слободу, да славимо Републику Српску и да покажемо и на овај начин да смо опстали и да можемо заједно да градимо будућност - поручила је Цвијановићева.

Повезане вијести:

Додик: Међународни фактор потиснуо истину о страдња Срба