latinica  ћирилица
09/09/2019 |  20:11 ⇒ 21:35 | Аутор: СРНА

Додик: Међународни фактор потиснуо истину о страдaњу Срба

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је веома значајно вечерашње окупљање на академији "Егзодус и трајање" - подсјетник на ратна дешавања у Возући, као и етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића, да би се указало на истину о страдању Срба коју је потиснуо међународни фактор.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Град Добој, удружења његују сјећање на страдање Возућана. То је мјесто које памти и зна цијела Република Српска, познато по страдању, по јунаштву, по егзодусу, по чињеници да за многе злочине и етничко чишћење тог простора никада нико није одговарао, по томе да је била присутна муџахединска јединица "Ел муџахедин", под командом Сакиба Махмуљина којег је недавно град Зеница прогласио почасним грађанином - рекао је Додик новинарима прије почетка академије.

Он је подсјетио да је у то вријеме и садашњи члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић био командант полиције на том простору и није спријечио да муџахедини убијају Србе.

- То, наравно, говори о томе да са њихове стране није ни чудо да се тако поступа. Али, ми не смијемо да заборавимо! - нагласио је Додик.

Он је навео да се, преувеличава, прича о Сарајеву, а не види да је 2.000 људи из Возуће протјерано, уништена њихова вјековна огњишта, страдали животи, али и материјална, техничка средства, која је требало обновити.

- Све што је стварано генерацијама одједном је нестало и као да нико није за то одговоран - нагласио је Додик.

Он је додао да нико од међународног фактора није примјећивао ни етничко чишћење у Хрватској.

- Тако се понаша Суд, Тужилаштво БиХ, које очигледно занемарује чињеницу страдања Возућана. Зато је важно да будемо овдје вечерас. Ми не смијемо да заборавимо! - поручио је Додик.

Он је нагласио да је важно окупити се, послати поруку, захвалити, прије свега граду Добоју, који је био прва станица помоћи људима из Возуће, показао им и отворио широм своје потенцијале, да би многи од њих овдје могли да се интегришу и започну нови живот.

Додик је нагласио да на политичарима и јесте да указују на направду, на страдање.

Повезане вијести:

Цвијановић: Не заборавити тежину злочина на подручју Возуће