latinica  ћирилица
10/09/2019 |  15:20 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Геодетска управа добила одријешене руке у запошљавању радника

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове добила је сагласност Владе да запосли нове раднике како би биле убрзане процедуре рјешавања имовинско-правних односа.

На другом годишњем састанку руководства и шефова 48 подручних јединица разматран је годишњи извјештај и рјешења за унапређење рада Управе.

Недостатак кадра не смије бити препрека у раду РУГИП-а, поручио је премијер Радован Вишковић. Влада Српске овој институцији је одобрила ребаланс буџета, како би им омогућила нова запошљавања.

- Имају одријешене руке да запосле довољан број људи како би све те процедуре ишле у што бржим роковима. Нама је најмањи трошак плата неког човјека који ће да ради тај свој посао, и да завршимо експропријацију и имовинско-правне односе што прије - каже Вишковић.

- Тражимо одређене смијернице по питању нових запошљавања, односно нових средстава које су потребне Геодетској управи  како бисмо испратили ове будуће инфраструктурне пројекте гдје се Геодетска управа налази као носилац првих активности, односно рјешавања имовинско-правних односа - истакла је Босиљка Предраговић, директорка Републичке управе за геодетске и имовнинско правне односе.

Највећи изазов за РУГИП, али и Правобранилаштво Републике Српске у предстојећем периоду биће пројекти изградње ауто-путева широм Српске.

Начелник Одјељења за привреду у Правобранилаштву Републике Српске Владо Јовић рекао је да је овај састанак прилика да се дође до заједничких закључака и смјерница који ће бити кориштени у раду.

- Прије свега то се односи на инфраструктурне пројекте изградње ауто-путева на територији Републике Српске гдје у наредном периоду предстоји велики задатак и за Правобранилаштво и за РУГИПП. Знамо да рјешавање имовинских односа представља предуслов за почетак изградње ауто-путева Приједор-Бањалука и Бијељина-Вукосавље - навео је Јовић.

На састанку је речено да је РУГИПП носилац послова експропријације, и да ће Влада, ако то буде потребно, донијети нова законска рјешења и лекс специјалис законе, како би се процедуре рјешавања имовинско-правних односа убрзале.